Nøkkelfaktoren for å vokse raskt er at gründeren har et helt eget engasjement. Det er noe som er vanskelig å måle, men du merker det raskt når du møter mennsker som har den, sier Brøgger, ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering.

Men samtidig som gründerne bak bedriftene som vokser kjennetegnes av en egen glød, er det noe langt mer prosaisk som kjennetegner bedriftene deres: Der er det nemlig orden i sysakene.

- De har gode rutiner, organisatorisk kapasitet til å vokse, for eksempel ledere som har tid til å ansette. Dessuten pleier de sine bankforbindelser. De kommer ikke bare inn med en søknad under armen, fordi det som knekker de aller fleste er at de ikke får finansiert veksten, sier Brøgger.

- Er det noen spesielle forretningsområder som er gunstige hvis man vil lage en bedrift som vokser raskt?

- Det har med timing å gjøre. Det vil alltid være noen bransjer eller nye teknologier som er det, men det går ikke an å si hva det vil være om fem års tid. Det går an å være for tidlig ute, sier Brøgger.

Tidligere vekst betyr heller ikke at man fortsetter å vokse.

- Utfordringen er å ikke bare hvile på laurbærene. Verden forandrer seg med det du gjør. Selv om du fikk det til for ti år siden, er det ikke sikkert du får det til å nå. Du må være på hugget, sier Brøgger.

Det er også kjønnsforskjeller når det gjelder hvilke gründere som har høyest vekstambisjoner.

- Vi ser fra forskningen at kvinner er litt mer forsiktige med å uttale veldig høye vekstambisjoner, ambisjoner om å vokse inn i himmelen. Det er en del selvpålagte hindringer for kvinner, at man skal være litt beskjeden, forsiktig og ikke ta så mye risiko. Samtidig er det også ytre og strukturelle forhold som gjør det vanskeligere for kvinner, at de ikke blir hørt og ikke har samme tilgang på kapital. Det er godt dokumentert og vi ser det over hele verden, sier Brøgger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.