Det var bred oppgang på Oslo Børs onsdag ledet an av Statoil. riggselskapet Fred. Olsen Energy fortsatt markert ned etter gårsdagens kvartalsrapport.

- Ting investorene ikke ønsket å se

DNB Markets har nedgradert sin anbefaling på Fred. Olsen Energy til salg og nedjustert kursmålet til 80 kroner fra 100 kroner.

Meglerhuset viser særlig til at verftsoppholdet til «Borgland» ventes koste 160 millioner dollar.

«Med track record med dyre og lange verftsopphold var det en ting som investorene ikke ønsket å se», skriver DNB Markets.

Fred. Olsen Energy sluttet ned 8,71 prosent til 80,75 kroner pr aksje, omsatt for 83 millioner kroner.

Statoil steg på svakere resultater

Statoil rapporterte onsdag et justert driftsresultat omtrent på linje med konsensusestimatet.

Analytikerne ventes ikke å gjøre store estimatendringer etter Statoils rapport, men estimatene kan komme litt ned for 2014.

Société Générale viser til at kvartalsresultatet var noe svakere enn konsensus, men at Statoil opprettholder sin produksjonsguiding. De venter således ingen store endringer i konsensusestimatene fremover.

Nedjusteringer

Swedbank vil trolig nedjustere sine Statoil-estimater for helåret 2014 med to til fire prosent. Meglerhuset venter også at Statoils investerings- og produksjonsguiding blir nedjustert på den kommende kapitalmarkedsdagen i februar.

Swedbank-analytikerne merker seg de «heftige» nedskrivningene knyttet til oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i Canada, samt tørre og ikke-kommersielle funn i Angola og Mexicogulfen, som har ført til et negativt resultat på IFRS-basis.

«Selv om et negativt IFRS-resultat nærmest er sensasjonelt, tror vi betydelige nedskrivninger særlig på oljesandeiendelene har vært ventet av markedet. Vi er ikke overrasket og vi tror ikke markedet vil fokusere veldig mye på disse nedskrivningene», heter det.

Swedbank venter ikke å gjøre endringer i 2015-estimatene på bakgrunn av rapporten.

På grunn av de høyere avskrivningene venter Handelsbanken at estimatene blir nedjustert.

- Troverdig

Citi mener at Statoils vekstmål har mer visibilitet, og at dette, sammen med de nylige nedsalgene i Norge og Aserbajdsjan, indikerer at selskapet kan levere på det «sterke budskapet» om kapitaldisiplin og bedring i lønnsomheten.

Dette mener også Swedbank, som omtaler Statoils strategi som troverdig og at den vil gi resultater over de kommende kvartalene.

Morgan Stanley noterer at topplinjen kom inn på linje med forventningene, hvor sterkere resultat innen gasstrading gjorde opp for et svakere resultat fra internasjonal oppstrøm.

Samlet sett, mener meglerhuset rapporten ikke bør svinge aksjekursen særlig mye.

Statoil sluttet opp 2,12 prosent til 158,70 kroner pr aksje, omsatt for 812 millioner kroner.

Sterkt fra Telenor

Telenor rapporterte et sterkere driftsresultat for tredje kvartal enn analytikerne ventet.

Morgan Stanley trekker frem at Telenor nå formelt dropper 2015-målet om en kontantstrøm fra driften på 28-30 milliarder kroner, noe de mener er negativt. Imidlertid er dette allerede reflektert i konsensus, siden 2015-kontantstrømmen allerede lå inne på 24,6 milliarder kroner.

Telenor sluttet opp 1,57 prosent til 148,80 kroner pr aksje, omsatt for 610 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,14 prosent til 585,79 poeng, omsatt for 4,229 milliarder kroner.

Les også:
Mærsk med 900 nye oljejobber
Facebook-skrell på Wall Street
Har fått 150 skademeldinger etter uværet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.