- Vi prioriterer ikke formuesskatten like høyt som regjeringen, sier Venstres nestleder Terje Breivik på pressekonferansen.

I sitt alternative budsjett som ble lagt frem i formiddag, kommer det frem at Venstres budsjettforslag innebærer en netto skatteskjerpelse på 3,7 millarder kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

Venstre beholder satsen på formuesskatten. Samtidig heves innslagspunktet til 2,2 millioner kroner. Det betyr at ingen (uavhengig av formue) får skattelette på mer enn 12.000 kroner knyttet til formuesskatt i 2015, ifølge Venstre.

Totalt sett inneholder Venstres budsjettforslag "et grønt skatteskifte" på 13,3 mrd. kroner.

Det gis grønne skattelettelser på 3,5 milliarder og grønne skatteskjerpelser på 9,8 milliarder lønnsskattelette på 2,9 milliarder og skattelette for næringslivet på 2,2 milliarder sammenlignet med regjeringens forslag. Momssystemet legges om med nullmoms på økologisk, frukt og grønt og full moms på øvrige matvarer.

I tillegg inneholder Venstres budsjett blant annet:

  • En samlet miljø- og klimasatsing på 4,2 mrd. kroner.
  • En samlet fattigdomssatsing på 2,5 mrd. kroner. I tillegg økes bistandsinnsatsen til verdens fattige tilsvarende 1 pst av BNI.
  • En satsing på skole, utdanning og forskning med vel 3,1 mrd. kroner, hvorav økt forskningsinnsats utgjør om lag 1,15 mrd.
  • Tiltak for å styrke norsk næringsliv og fastlandsindustri og motvirke todeling av økonomien med 6,3 mrd. kroner.
    En oljepengebruk som er vel 3 mrd. lavere enn det regjeringen legger opp til.
  • En skatte- og avgiftsskjerpelse for petroleumssektoren på om lag 1,6 mrd. kroner og flytting av Petoros administrasjonskostnader til SDØE, noe som samlet medfører at overføringene til Statens Pensjonsfond Utland øker med 4,3 mrd. kroner med Venstres opplegg.

Venstre-leder Trine Skei Grande fikk spørsmål på pressekonferansen om partiet vil stå sammen med KrF selv om de har flertall alene med regjeringspartiene.

Til det svarte hun:

- Vi har makt fordi vi holder sammen. Derfor kommer vi til å stå sammen. Selv om jeg har mange kilo å by på, hjelper det med Knut Arild, sa Skei Grande.

Da Venstre-lederen fikk se statsbudsjettet 8. oktober var det først og fremst klimapolitikken hun reagerte på.

- Vi har vært veldig klar på prioriteringene våre. Klima har vært en hovedprioritet, og det ser jeg ingen spor av, sa Skei Grande da hun møtte tillitsvalgte helgen etterpå:

 - Regjeringens forslag til statsbudsjett har ikke spor etter Venstre, sa hun.

Etter at Venstre fikk satt seg ned og lest budsjettet nøyere, ble det klart at de ikke nøyer seg med å rette opp klimafeilene.

I sitt alternative budsjett kritiserer Venstre regjeringen for flere forhold:

  • Den samlede klima- og miljøinnsatsen
  • Den samlede sosiale profilen
  • Manglende vilje til å legge til rette for nyskaping i næringslivet
  • Statsbudsjettet er i overkant ekspansivt og bruker rekordmye oljepenger

Til Dagsavisen fredag bekreftet Trine Skei Grande at fjerning av usosiale kutt og nye tiltak for å bekjempe fattigdom er like viktig som klimasaken.

Partiet vil legge på bordet 2,5 milliarder kroner mot fattigdom i statsbudsjettet for 2015 og pengene hentes inn ved å øke miljøavgiftene, kutte i skattelettene og omprioritere kraftig i pengebruken. Partiet vil heller ikke støtte regjeringens forslag om å heve den tollfrie grensen til 500 kroner, reversere kutt i barnetillegget for uføre og ha en helt annen innretning på kuttet i formueskatten.

Les også: Frykter postbrems med fri porto dnPlus

Les også: I strupen på Solberg-regjeringens mediepolitikk(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.