Johan Sverdrup trues ikke av fallende oljepriser. Utbyggingen tåler en oljepris ned i 30 til 35 dollar fatet, ifølge beregninger fra Pareto Securities, Handelsbanken Capital Markets og ABG Sundal Collier. Nå er oljeprisen i overkant av 85 dollar fatet. 

– Vi anslår at Johan Sverdrup er lønnsomt selv med en oljepris på mellom 30 og 35 dollar fatet. Det er veldig enkelt å forklare hvorfor: Feltet har et så stort volum, og har helt ekstremt gode brønnegenskaper. Selv med den fordyrende elektrifiseringen fra land vil feltet være svært lønnsomt, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities.

Han legger til grunn et risikojustert avkastningskrav på åtte prosent i sitt anslag, som brukes for å beregne nåverdien av fremtidige kontantstrømmer.

Kampen hardner til mellom oljeselskapene om fordelingen av godbitene på det gigantiske Johan Sverdrup-feltet: Tøff dragkamp om superfelt dnPlus (DN+, krever abennoment)

Verdens mest attraktive

– Johan Sverdrup er blant verdens mest attraktive offshoreprosjekter og vil bygges ut så godt som uansett. Vi estimerer break-even-nivået rundt 35 dollar fatet. Med driftskostnader ned mot tre til fem dollar per fat når alt er oppe og står, blir Johan Sverdrup sammen med Troll de mest robuste feltene mot prisfall vi har på norsk sokkel, sier Kjetil Sørum, analytiker i Handelsbanken Capital Markets.

– Vi har en break-even på 30 dollar for Johan Sverdrup. Noe av det som gjør feltet så godt er et grunt vann, slik at man kan bygge installasjoner på havbunnen, sier analytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier.

Særstilling

Sammenlignet med andre store oljefelt på norsk sokkel er Johan Sverdrup i en særstilling. Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet har til sammenligning en break-even-pris på 60–85 dollar fatet, avhengig av hvilken utbyggingsløsning som velges og om staten gir skatteincentiver til landanlegg.

Kampen hardner til mellom oljeselskapene om fordelingen av godbitene på det gigantiske Johan Sverdrup-feltet: Tøff dragkamp om superfelt dnPlus (DN+, krever abennoment)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

– De spiller sin hånd som best de kan  

Miljøvernere reagerer på «miljøvennlig» oljefelt

Statoil låner 20 milliarder