De tre gründerne av Skagenfondene, Tor Dagfinn Veen, Åge Westbø og Kristoffer Stensrud har startet en prosess som kan bunne ut i et milliardsalg av de tres eierposter i det Stavanger-baserte forvaltningsselskapet.

- Målsettingen er å sikre eierskap innen selskapet, effektive beslutningsprosesser og garantere at selskapet forblir uavhengig, sier styreformann Martin Gjelsvik.

Det er enorme verdier som er bygget opp i Skagenfondene som nå har rundt 130 milliarder kroner under forvaltning. Forvaltningsselskapet hadde i fjor et resultat før skatt på 960 millioner kroner.

Skal forvalte mange hundre millioner selv

Samtidig som en salgsprosess settes i gang slutter både administrerende direktør Harald Espedal og forvalter Kristian Falnes i selskapet. Begge vil forvalte egne midler.

Ifølge Kapitals siste oversikt over Norges 400 rikeste er Falnes god for 690 millioner kroner og Espedal 720 millioner kroner.

Leif Ola Rød overtar som administrerende direktør etter Harald Espedal, 1. januar 2015.

Espedal har ledet Skagen siden 2002.

Rød har de siste to årene ledet Skagens avdeling for Forretningsstøtte og kontroll. Før dette var han administrerende direktør i Odin Fondsforvaltning.

Ole Søeberg vil overta som investeringsdirektør 1. januar 2015, en posisjon Harald Espedal har hatt siden 2011. Han fortsetter som porteføljeforvalter i Skagen Vekst.

Knut Gezelius tar over som leder av Skagen Global etter Kristian Falnes fra 11. november 2014.

Gezelius begynte som porteføljeforvalter i Skagen Global i mai 2014. Han kom fra Goldman Sachs Asset Management i London hvor han ledet et team av globale analytikere.

Knut Harald Nilsson blir hovedforvalter og vil lede Skagen Kon-Tiki sammen med Kristoffer Stensrud fra 11. november 2014. Nilsson har de siste åtte årene vært porteføljeforvalter i Skagen Kon-Tiki.

Filip Weintraub kommer tilbake til Skagen i januar 2015 for å lede et nytt fond.

Weintraub var tidligere hovedforvalter av Skagen Global fra 2001-2010, og skal lede et nytt globalt fond med en konsentrert portefølje av langsiktige aksjeinvesteringer sammen med Jonas Edholm. Edholm var tidligere daglig leder og porteføljeforvalter i Labrusca og har 20 års erfaring, inkludert ti år som porteføljeforvalter og risikoanalytiker.

- Kontinuitet er viktig for Skagen nå som vi ser fremover og våre tre viktige bærebjelker er de samme: vår uavhengighet, vår forpliktelse til kundene og en velfungerende verdibasert investeringsfilosofi. Dagens porteføljeteam er det sterkeste i Skagens historie, og med Filip og Jonas på plass fra neste år, har jeg tiltro til at vi også i fremtiden vil levere best mulig risikojustert avkastning til våre kunder, sier Kristoffer Stensrud i en pressemelding.

De tre gründerne Kristoffer Stensrud, Tor Dagfinn Veen og Åge Westbø eier rundt 70 prosent av aksjekapitalen i selskapet, og rundt 94 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Skagenfondene.

Les også:
Magien borte fra Skagen Fondene

Har tjent over syv mrd. på superduo 

Har brukt 60 mill. på øl 

Kristoffer Stensruds beste aksjekjøp noensinne

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.