Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Australias statsminister Tony Abbott (nummer to fra venstre) og Storbritannias statsminister David Cameron (til venstre) var med å forhandle frem nye retningslinjer for hvordan hemmelighold og skatteunndragelse skal bekjempes internasjonalt under G20-toppmøtet i helgen. Foto: David Gray, Reuters/NTB Scanpix
Australias statsminister Tony Abbott (nummer to fra venstre) og Storbritannias statsminister David Cameron (til venstre) var med å forhandle frem nye retningslinjer for hvordan hemmelighold og skatteunndragelse skal bekjempes internasjonalt under G20-toppmøtet i helgen. Foto: David Gray, Reuters/NTB Scanpix les mer

Finans

Internasjonal klappjakt på skattesnytere

Lederne i G20-landene vil danne en felles front for å bekjempe skatteunndragelse, korrupsjon og hvitvasking.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Under toppmøtet i Brisbane i Australia i helgen publiserte G20-landene nye retningslinjer som skal gjøre det enklere å finne ut hvem som er rettmessig eier av selskaper. Planen går ut på at myndighetene skal stille krav til selskaper og virksomheter om å ha åpent tilgjengelige opplysninger om eierforhold og struktur. Med de nye retningslinjene håper landene å bekjempe skatteunndragelse, korrupsjon og hvitvasking mer effektivt.

 

Ingen skal slippe unna

G20-landene foreslår blant annet at det opprettes nasjonale registre for «egentlige eiere». En slik kartlegging kan gjøre det vanskeligere å bruke skallselskaper og postboksselskaper i lavskatteland for å sluse bort overskudd som skulle vært beskattet. Medlemslandene oppfordrer også til å sørge for at informasjonen gjøres tilgjengelig for internasjonale organisasjoner.

-De nye retningslinjene kan implementeres via sentrale registre som gir innsyn i aksjonæropplysninger og viser hvem som eier selskaper og virksomheter, heter det i en offisiell uttalelse.

G20

*Forkortelse for Group of Twenty, og er en internasjonal organisasjon opprettet 1999, bestående av medlemslandenes finansministre og sentralbanksjefer.

*De 20 medlemmene er de 19 landene som har definert seg og hverandre som de viktigste økonomiene i verden I tillegg er EU medlem, representert ved det roterende formannskapet og den europeiske sentralbanken.

* Flere internasjonale organisasjoner deltar på G20-møtene, deriblant Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.

* Tilsammen representerer medlemmene rundt 85 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP) og en tilnærmet like stor andel av verdenshandelen.

*Formannskapet i G20 går på rundgang. I år har Australia formannskapet, og i helgen samlet G20-lederne seg til toppmøte i Brisbane.

Kilde: Store norske leksikon

 

Vis mer
 

Storbritannia i spissen

Finanskrisen og medfølgende slunkne statskasser har gjort statsledere verden over langt mer pågående i skattekampen. Under søndagens forhandlinger ble det konkludert med at bekjempelse av skjult eierskap er felles global utfordring, skriver Financial Times. En rapport, ført i pennen av Verdensbanken i 2011, anslår at 70 prosent av alle korrupsjonssakene som ble avdekket i perioden of 1980 til 2010 involverte skjult eierskap gjennom holdingselskaper.

Storbritannias statsminister David Cameron har lenge stått i spissen for den internasjonale kampen mot skjult eierskap. Cameron vil at alle lands myndigheter skal være pliktige til å opplyse om selskapenes egentlige eier.

 – Vi trenger å vite hvem som eier og kontrollerer våre selskaper, ikke bare hvem som er de juridiske eierne, men hvem som egentlig drar de økonomiske fordelene av deres eksistens, sa Cameron i en tale tidligere i år.

Statsminister David Cameron mener det er en internajsonal oppgave å bekjempe skjult eierskap gjennom holdingselskaper
 

Kina støtter forslaget

Det ble enighet om at det de nye retningslinjene på G20-møtet søndag etter at Kina trakk sin innvending mot planene.

I tillegg til større krav om åpenhet, har skattlegging av multinasjonale selskaper utviklet seg til å bli et brennhett tema internasjonalt: EU, USA og OECD har kjørt en offensiv kampanje mot skatteparadiser og hemmelighold, blant annet for å sikre skatteinngangen slik at velferdstjenester kan opprettholdes.

I september i år offentliggjorde OECD de første retningslinjene for hvordan land skal utforme nasjonale regler for skattlegging av multinasjonale selskaper. Målet er å hindre at multinasjonale selskapenes uthuler skattefundament ved å flytte overskudd til lavskattland for å vanne ut skattegrunnlaget. Google, Apple og Starbucks er blitt symboler på multinasjonale selskaper som benytter ulike lands skatteregler slik at de nesten slipper unna skatt.

OECD forsøker i første omgang å løse dette med at selskapene må oppgi tall for virksomheten i de enkelte land, slik at det blir lettere å se om de gjør noe som ikke er i tråd med reglene. Den største risikoen med den internasjonale revisjonen som nå er underveis av det globale skattesystemet, er at den politiske enigheten ikke holder når nasjonale skatteregler skal utformes.

Skandale for Junker

Lekkede dokumenter som ble offentliggjort i begynnelsen av november slår fast at over 340 multinasjonale selskaper har brukt Luxembourg som skatteparadis. Dokumentene viser at hundrevis av selskaper har kanalisert enorme summer til det lille storhertugdømmet, og på den måten spart mange titall milliarder kroner i skatt. I mange tilfeller skal selskaper ha sluppet unna med under én prosent skatt på overskudd.

Opplysningene kommer frem i en rapport fra The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), et globalt nettverk av gravende journalister med hovedsete i USA. Saken er svært pinlig for EU-president Jean-Claude Juncker, som har var statsminister i Luxembourg fra 1995 og helt frem til ifjor.

 

Les også :

  Samarbeid om skatt

 

Lekkasje avslører norsk skatteakrobatikk  

 

 

EU David Cameron Korrupsjon Skatteunndragelse Næringsliv Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.