IKEA gjør seg klare til å åpne det første varehuset i Sør-Korea i begynnelsen av desember. Forventningene har vært store fra sørkoreanske forbrukere. Mange er vant med handle på IKEA etter å ha bodd i utlandet i perioder.

Doble priser

Denne uken har den sørkoreanske IKEA-katalogen dumpet ned i postkassen til sørkoreanske familier. Potensielle kunder liker ikke hva de ser. Prisene på noen av de mest populære produktene er nesten dobbelt så høye som i USA, Japan og også dyrere enn i Kina.

Ifølge sørkoreanske bloggere skyldes ikke dette høye importavgifter. Prisene ligger også betydelig høyere enn i Japan og Kina.

«Hva i all verden tenkte de da de bestemte seg for å sette prisene så høyt? Jeg jobber i nærheten og så frem til åpningen. Nå vil jeg aldri besøke IKEA», skriver Ki Yun-jung på IKEAs sørkoreanske Facebook-side.

IKEA har også klart å fornærme sørkoreanerne ved å bruke et kart hvor de henviser til havområdet øst for Korea som «Sea of Japan» og ikke «East Sea», som er det geografiske navnet som benyttes i Sør-Korea.

Mange sørkoreanere oppfordrer til boikott av IKEA hvis de ikke senker prisene til samme nivåer som i USA og Japan.

Ønsker Asia-vekst

Det asiatiske markedet er viktig for IKEA for å skape ny vekst. IKEA åpnet i Japan for 40 år siden, men trakk seg ut i 1986 og kom tilbake igjen for åtte år siden med en ny Asia-strategi. De siste årene har de inntatt Thailand og Indonesia med store varehus.

Børsnoterte sørkoreanske møbelutsalg har falt ved Seoul-børsen. Hyundai Livart har mistet over en tredjedel av børsverdien på en måned. Situasjonen er den samme for andre selskaper.

- Det er kontroverser etter at IKEA-prisene på enkelte produkter er høyere enn i Japan og Kina. Uten lave priser vil konkurranselandskapet bli veldig forskjellig fra hva som var forventet, sier analytiker Lee Kyung-ja hos Korea Investment & Securities til Korea Times.

IKEA planlegger å åpne fem varehus i Sør-Korea de neste seks årene for å være i nærheten av de største kundegruppene i landet.

Fastholder på støttetiltak

Den japanske sentralbanken holder pengepolitikken uendret etter et møte i dag. Dette var som forventet etter at banken for knappe tre uker siden ekspanderte oppkjøpsprogrammet av rentepapirer med inntil 80000 milliarder yen i året.

«Den japanske økonomien fortsetter med å reise seg, selv om det er svakheter i produksjonen», skriver sentralbanken etter styremøtet.

Kun en av bankens ni styremedlemmer stemte mot dagens beslutning om å fortsette lettelsene.

Takahide Kiuchi har hele tiden vært svært skeptisk til «Abenomics»-eksperimentet som skal dra Japan ut fra deflasjon og skape ny vekst. Japan falt inn i en teknisk resesjon i tredje kvartal.

Statsminister Shinzo Abe vil oppløse underhuset på fredag og avholde nye valg i midten av desember. Han forventer å få velgernes tillit til å fortsatte den økonomiske strategien de neste fire årene.

Markedene

Etter to dager med turbulens ved Tokyo-børsen etter sjokkmeldingen om at verdens tredje største økonomi er i en resesjon, er investorer tilbake ved de asiatiske aksjemarkedene. Det er en svak oppgang onsdag formiddag ved de fleste aksjebørsene.

Analytikere tror japanske aksjer skal høyere hvis statsminister Shinzo Abe blir gjenvalgt og kan fortsette med «Abenomics»-strategien i 2015.

- Det er en økende fordømmelse av Abenomics, om de definerte målene er oppnåelige og om tiltakene er riktige. Jeg er fortsatt overbevist at uansett utfallet av valget vil sentralbanken fortsette med å øke stimuliprogrammet. Det vil igjen sende aksjekursene høyere, sier markedsstrateg Evan Lucas hos IG til Associated Press.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17382,72 (0,22%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23462,1 (-0,29%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2451,23 (-0,21%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1962,81 (-0,21%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8953,84 (1,06%)

India, BSE Sensex: 28180,61 (0,06%)

Thailand, SET Index: 1578,74 (-0,16%)

Singapore, Straits Times Index: 3332,79 (0,57%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1824,88 (0,36%)

Indonesia, Composite Index: 5123,69 (0,41%)

Filippinene, SE Composite: 7289,83 (0,19%)

Australia, All Ordinaries: 5357,7 (-0,47%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no