Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
- Jeg går ut av styret i VimpelCom for å kunne fokusere helt og fullt på å ivareta Telenors interesser som eier, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.
- Jeg går ut av styret i VimpelCom for å kunne fokusere helt og fullt på å ivareta Telenors interesser som eier, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas. les mer

Telenor

Baksaas trekker seg fra Vimpelcom-styret

- Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, og som eier i VimpelCom vil vi støtte den pågående etterforskningen, sier Telenor-sjef  Jon Fredrik Baksaas.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har i dag varslet VimpelCom Ltd. om at han trekker seg fra styret i selskapet med umiddelbar virkning. Avgjørelsen om å trekke seg er tatt i samråd med styret i Telenor ASA.

Dette er saken

 • I 2012 ble TeliaSonera mistenkt i Sverige og Sveits for korrupsjon etter at det skaffet mobillisenser i Usbekistan gjennom det Gibraltar-registrerte selskapet Takilant.
 • Takilant blir knyttet til presidentdatter Gulnara Karimova.
 • DN avdekket høsten 2012 et tilsvarende partnerskap mellom Telenors deleide selskap Vimpelcom og Takilant.
 • I mars 2014 ble det gjennomført razzia hos Vimpelcom og TeliaSonera på mistanke om bestikkelser og hvitvasking. Saken etterforskes i Nederland, Sverige, Sveits og USA. Økokrim var hos Telenor, som har status som vitne.
 • Vimpelcom har betalt nær 700 millioner kroner for mobillisenser i Usbekistan.
Vis mer
Det skriver Telenor i en pressemelding.

- Telenor har nulltoleranse for korrupsjon

- Jeg går ut av styret i VimpelCom for å kunne fokusere helt og fullt på å ivareta Telenors interesser som eier. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, og som eier i VimpelCom vil vi støtte den pågående etterforskningen, sier Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor i pressemeldingen.

Jon Fredrik Baksaas gikk inn i styret i VimpelCom Ltd. i 2010.

Vimpelcom

 • Telenor kontrollerer 43 prosent av det russiske mobilselskapet Vimpelcom. Den største eieren er Alfa Group, gjennom selskapet Altimo, kontrollert av den russiske oligarken Mikhail Fridman.
 • Vimpelcom har hovedkontor i Amsterdam, og norske Jo Lunder er konsernsjef.
 • Er børsnotert på Nasdaq i New York.
Vis mer
«Den gangen var det nødvendig for Telenor med tett oppfølging av selskapet gitt at det akkurat var etablert, Telenor hadde betydelig økonomiske interesser i selskapet og det var mange utfordringer knyttet til Telenors eierskap i selskapet.», skriver Telenor i pressemeldingen.

- Dette er et grep for å løse interessekonflikten Baksaas har hatt med sin rolle i Vimpelcom-styret. Han vil heller fokusere på jobben som aksjonær, sier pressetalsmann Glenn Mandelid i Telenor til DN.

- Hvorfor gjør han dette nå?

- Det er klart avgjørelsen har blitt fremskyndet av korrupsjonssaken. Det var helt avgjørende at han satt i styret under etableringen av Vimpelcom Ltd., men situasjonen er annerledes nå, sier Mandelid.

- Har det vært politisk press i saken?

- Nei, dette er noe Baksaas selv har bestemt i samråd med Telenor-styret, sier Mandelid.

Telenor sier de ikke har nye opplysninger om korrupsjonssaken og den pågående etterforskningen.

«Løser mulige interessekonflikter»

- Styret i Telenor har en grundig og seriøs tilnærming til den pågående etterforskningen i VimpelCom Ltd. Styret har derfor utnevnt en egen komité bestående av styremedlemmer med ansvar for å følge opp utviklingen til selskapet. Ved å gå ut av styret i VimpelCom Ltd., fjernes eventuelle fremtidige interessekonflikter for Telenors konsernsjef fjernes, sier Svein Aaser, Styreformann i Telenor ASA.

VimpelCom Ltd., hvor Telenor har en minoritetsposisjon på 33 prosent og stemmeandel på 43 prosent, er under etterforskning for forhold knyttet til selskapets inntreden i Usbekistan.

«Telenor ser alvorlig på anklagene og spørsmålene knyttet til korrupsjon. Telenor som minoritetseier vil fortsette å iverksette nødvendige tiltak for å beskytte selskapets interesser. Ved å gå ut av VimpelComs styre løser Jon Fredrik Baksaas' mulige interessekonflikter som kan oppstå under de rådende forholdene. », skriver Telenor i pressemeldingen.

I henhold til VimpelComs vedtekter vil Telenors konserndirektør med ansvar for Europa, Kjell Morten Johnsen, representere to stemmer i VimpelComs styre.

I 2009 slo Telenor og russiske Alfa Group sammen sine eierinteresser i Vimpelcom og Kyivstar til ett holdingselskap, Vimpelcom Ltd. Det var en tid preget av konflikt mellom Telenor og Alfa Group, kontrollert av oljeoligarken Mikhail Fridman.

Vil ikke kommentere

Vimpelcom ønsker ikke å kommentere beslutningen.

- Denne beslutningen er Telenors. Vimpelcom har ingen ytterligere kommentar, skriver kommunikasjonssjef Bobby Leach i Vimpelcom.

Næringsminister Monica Mæland vil ikke kommentere avgjørelsen.

- Ministeren har ikke noen kommentarer, utover at hun tar dette til etterretning, sier kommunikasjonssjef Trond Viken i Nærings- og fiskeridepartementet.

Les mer:

Den lydige oligarken 

Taus om anklager 

En vegg av taushet 

Fikk Vimpelcom-forsikringer 

- Det står ikke i brevet at korrupsjon ikke har funnet sted

- Ingen garanti for at ulovlige handlinger ikke har funnet sted

Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor

Fra rød løper til husarrest

 

TELENOR ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Jon Fredrik Baksaas Vimpelcom Telenor
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.