– Foreløpig er man faktisk tryggere når man handler med mobilen enn på en pc, rent statistisk. Det siste kvartalet har vi ikke registrert ett eneste forsøk på svindel eller angrep mot mobile plattformer i Norge, sier Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør for Operativ avdeling i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

Han sier at så lenge man ikke klusser med operativsystemet på telefonen og bare laster ned apper fra de offisielle app-butikkene er man veldig trygg.

– Norge er jo heldige i og med at vi er et lite land med få variasjoner i de tekniske netthandelsløsningene. Stort sett er det bankene eller transaksjonsspesialister som håndterer selve betalingen når man handler på nettet her i Norge. Disse løsningene er sikre, sier Pretorius.

70 prosent salgsøkning

Ifølge en undersøkelse YouGov har utført i Norge handler seks av ti nordmenn varer og tjenester med mobilen. Veksten i mobilhandel hittil i år er på 70 prosent sammenlignet med fjoråret. Likevel vet bare 45 prosent av de spurte om sikkerheten er like godt ivaretatt når man handler med mobilen i stedet for pc-en.

- Mobilhandel skiller seg fra annen ehandel ved at man kan gjøre handelen hvor som helst, og at man gjerne er mer impulsiv og vil ha det enklest mulig når man handler med mobilen, sier sikkerhetssjef i Buypass, John Arild Johansen.

Den samme undersøkelsen viser at bare 45 prosent av de som handler ikke aner om de er like trygge eller mindre trygge når de handler på mobilen i stedet for en pc.

Lite brukervennlig

Nettbutikkene merker brukernes utrygghet godt.

- Vi har en dobling i antallet kjøp på mobil fra i fjor, men fortsatt brukes telefonene mest til å kikke, mens pc er den overlegent største plattformen for gjennomførte kjøp, sier Anton Hagberg, kommersiell direktør i Komplett Group.

Han sier det er like trygt å handle i deres nettbutikker med en telefon som med en pc.

- Problemet ligger i at vi ikke klarer å skape samme gode brukeropplevelse for mobilbrukerne. Vi jobber på spreng med å få ferdig en ny mobiltilpasset nettbutikk nå, men kommer selvsagt ikke til å lansere noe før løsningen er potte tett, sier Hagberg.

I dag kommer 20 prosent av trafikken inn til Komplett.no fra smarttelefoner, mens bare fem prosent av omsetningen skapes der.

magnus.eidem@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.