Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Fisk

Norsk fisk verdt 69 milliarder

Verdien av norsk fisk har aldri vært større og satte nye rekorder over hele kloden i 2014. Eksportverdien av norsk sjømat var i fjor på rekordhøye 69 milliarder kroner, åtte milliarder mer enn året før. Økt salg til nye markeder i alle verdensdeler er den viktigste årsaken til suksessen, ifølge Norges sjømatråd.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi kaller 2014 for rekordenes år. Norge har aldri stått sterkere som sjømatnasjon. Vi har økt omsetning i mange nye markeder, og selger nå sjømat til over 140 land, sier kommunikasjonssjef Geir Bakkevold i Norges Sjømatråd.

På en pressekonferanse i formiddag overleverte Norges Sjømatråd tallene for norsk fiskeeksport i 2014 til fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Selv om Norge etter sanksjonene mot Russland mistet tilgangen til sitt største enkeltmarked i august i fjor, ble likevel 2014 et svært godt år for norske fiskeselgere.

– Dette året har vist at Norges fiskerinæring er svært omstillingsdyktig, snur seg raskt og ikke lenger er avhengig av enkeltmarkeder. Norges fortrinn er at vi, i motsetning til andre land, har bygget opp en sterk og unik posisjon for norsk sjømat i mange land og verdensdeler, sier Bakkevold.

Nye rekorder

I 2014 sprengte norske fiskeselgere flere rekorder.

  • Nye rekorder i salg av laks, torsk, klippfisk og makrell. 
  • 143 land kjøper norsk sjømat, og 18 land kjøper norsk fisk for over en milliard i året.
  • 85 land kjøpte norsk torsk, mot 60 land for ett år siden.
  • Under årets skreisesong økte salget med 60 prosent.

Omsetningen av oppdrettsfisk står nå for to tredeler av eksportverdien og er mer enn dobbel så høy som fra vanlig fiske: 46, 3 milliarder fra oppdrettsfisk og 22,5 milliarder fra fiskeriene. Samtidig har salget av «vill» fisk hatt sitt beste år på lenge.

- Vi har aldri produsert mer ferdig klippfisk i Norge enn i 2014, og det gir mange arbeidsplasser langs kysten, sier Bakkevold. Verdien av klippfisk og saltfisk var på over 5 milliarder kroner i året, opp 18 prosent.

Torsken tar bølgen

- Torsken har blitt en global vare. De lave torskeprisene har gitt innpass i nye markeder, og etterspørselen øker selv om torskeprisene nå går oppover, sier Bakkevold. Verdien av torskefisk var på 12 milliarder i 2014, opp 20 prosent.

– Markedet på torsk ble utvidet kraftig i fjor, sier administrerende direktør Steinar Eliassen i fiskeriselskapet Norfra i Tromsø. De selger fersk og salt torsk og annen «hvitfisk», og økte omsetningen med 27 prosent i fjor, fra 290 til 370 millioner kroner. Økningen i inntekter skyldes både høyere priser og økt volum.

– Markedet for fersk torsk er utrolig godt. Norge har solgt torsk på billigsalg de siste årene og har slik utvidet markedet. Selv om det har kosta, så kan alle i næringa nå nyte godt av denne markedsbyggingen, sier Eliassen.

Tror på kraftig vekst

Eksporten av fisk til Kina økte kraftig i fjor og landet har blitt Norges sjette største enkeltmarked, tross Norges dårlige forhold til supermakten. Årsaken er blant annet økt eksport av torsk som videreforedles av kinesiske fiskeribedrifter i Quingdao og Dalian, før fisken selges videre på verdensmarkedet.

– Fisk er definitivt en av Norges gullgruver, og verdien vil fortsette å øke i årene fremover. Vi tror 2015 blir et meget godt år for norske fiskerinæring. Det er høy etterspørsel etter laks i år og årene fremover, sier Bakkevold. Sjømatrådet vil i årene framover blant annet satse på økt eksport av torsk til Kina og laks til andre markeder i Asia, der flertallet av verdens middelklasse bor om ti-femten år.

Også Eliassen tror på enda bedre resultater i 2015.

– Vi tror vår omsetning vil øke i verdi i år, selv om vi kanskje vil selge mindre fisk. Prisene er høyere i år, men torskekvotene er mindre, så det kan bli hard kamp blant kjøperne om å få tak i nok fisk, sier Eliassen.

Sjømatrådet Sjømat Fisk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.