Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sten Roar Martinsen, hovedtillitsvalgt for Hydro på Karmøy, gleder seg over at selskapet er nærmere ved å få realisert et nytt stort pilotanlegg på stedet. Foto: Per Thrana
Sten Roar Martinsen, hovedtillitsvalgt for Hydro på Karmøy, gleder seg over at selskapet er nærmere ved å få realisert et nytt stort pilotanlegg på stedet. Foto: Per Thrana les mer

Norsk Hydro

Karmøy feirer Hydro-seier

Hovedtillitsvalgt Sten Roar Martinsen feirer etter at Hydro onsdag fikk godkjent statsstøtten på 1,5 milliarder kroner til det planlagte aluminiums-pilotprosjektet på Karmøy.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hovedtillitsvalgt Sten Roar Martinsen på Karmøy feirer etter at Hydro onsdag fikk gledesbudskapet selskapet har ventet på. EFTA-handelsavtalens overvåkningsorgan ESA godkjenner statsstøtten på 1,5 milliarder kroner til Hydros planlagte aluminiums-pilotanlegg på Karmøy. Totalt vil utbyggingen koste 3,6 milliarder kroner.

– Det er en fantastisk god nyhet, selvsagt. Den har vi gått og ventet på, sier Martinsen, som også er ansattrepresentant i Hydro-styret.

– Denne typen investeringer blir gjort for førti-femti år. Det vil selvsagt være med å få tilbake optimismen på et anlegg som har vært gjennom store prøvelser de siste fem årene. Det er kjempesignal for hele industrien, sier han.

Totalt har Hydro redusert antall ansatte på Karmøy med 600 de siste fem-seks årene. Rundt 1000 mennesker jobber idag innenfor portene. Nå er stemningen snudd. I de siste par årene har nedgangen i norske el-priser kombinert med gode aluminiumspriser skapt ny optimisme.

– Jeg tror Hydro mener alvor med å få på plass ting i Norge. Vi har fått på plass Sundal III, og eier nå 100 prosent på Husnes. Så kommer piloten på Karmøy. Det blir rene gullrekka!

Statsstøtte en forutsetning

Det er det statlige grønn-teknologi-selskapet Enova som har lovet å støtte prosjektet som skal senke energiforbruket med rundt ti prosent per tonn aluminium fra dagens snittnivå i Hydro.

- Støtte fra Enova har vært og er en forutsetning for å realisere prosjektet. Vi er glad for den avklaringen som nå er kommet, sier Hydros kommunikasjonssjef Halvor Molland til DN.

- Vi jobber aktivt for å få på plass de siste forutsetningene som gjenstår. Den viktigste som gjenstår, er å få på plass en totalløsning for kraft til å drive piloten, sier han.

Tester i stor skala

Hydro har lenge argumentert med at prosjektet er for risikabelt til at selskapet ville kunne dra det igang helt på egenhånd. Teknologien har selskapet allerede utviklet og testet i småskala. Poenget nå er å se hvordan den vil fungere i større skala.
Pilotprosjektet vil produsere 75.000 tonn aluminium i året. Produksjonen kan komme igang allerede i 2017 hvis alle forutsetninger kommer på plass snart.

Dagens aluminiumsverk på Karmøy produserer til sammenligning 190.000 tonn i året.

Planene er at pilotanlegget kan utvides til et fullt anlegg med 330.000 tonn i årsproduksjon senere, dersom alt virker som det skal.

- Vi hadde ikke bygget piloten på Karmøy hvis vi ikke hadde mulighet for å utvide senere.

Les også: Myte om morsdagen

Disse vinene gir skrei, lever og rogn en helt ny dimensjon  

Norsk Hydro ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Aluminium EU Norsk Hydro
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.