Prisen på nordsjøolje har steget markert denne uken. Fredag ettermiddag kostet et fat over 57 dollar. Til tross for at prisen var rundt ti dollar lavere for en uke siden, er oljeprisen fortsatt ikke bærekraftig på lang sikt, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Før sommeren lå prisen omkring 110 dollar fatet.

- Venezuela og Iran sliter nå veldig med oljeprisen, sier Saltvedt. Også norsk oljeindustri rammes hardt.

Foreløpig er det kun ett land som fremdeles holder hodet over vann:

- Det er Saudi-Arabia som sitter med makten her. De har styringen og er de facto lederen, sier oljeanalytikeren.

Verdens største

Årsaken til det, er landets overlegne produksjon av olje - kombinert med lave produksjonskostnader.

Når landet i tillegg er medlem av OPEC-kartellet, som selv regulerer både pris og produksjon, er det få andre aktører som kan stå i veien for Saudi-Arabia.

- Saudi-Arabia sier at de kan fortsette å produsere til disse prisene. Det er det ikke alle andre som kan. Etterhvert har de klart å skvise ut de dyreste produsentene, det er på en måte det de driver med nå.

- Hvis ikke de ønsker endring, får ikke andre gjort noe, legger Saltvedt til.

Og det vet investorene.

Påvirker oljeprisen

Da OPEC-landene i november var samlet for å diskutere kutt i oljeproduksjonen, sa Saudi-Arabias oljeminister Ali Ibrahim Naimi tydelig ifra om at det kuttet ikke ville komme. Markedene svarte med å sende oljeprisen to dollar ned da nyheten ble kjent.

Også da Saudi-Arabias konge Abdullah gikk bort i januar, slo det umiddelbart ut på oljeprisen.

Senest torsdag denne uken kuttet Saudi-Arabia prisen for oljelevering i mars til Asia, skriver Bloomberg.

-  Dette er nok et bevis på at de er fast bestemte på å beskytte markedsandelen sin i Kina, sier sjefstrateg Bill O'Grady hos Confluence Investment Management i St. Louis i USA til nettstedet.

Politisk makt

Saltvedt tror flere land nå frykter for sin politiske maktposisjon som følge av at økonomien svekkes av lavere oljeinntekter.

Blant annet har Venezuelas president Nicolas Madur brukt de enorme oljeinntektene til å gi folket sitt billigere drivstoff.

- Han løftet levestandarden til de fattigste, men har nå vært nødt til å kutte i subsidiene. Det man er redd for, er å miste noe av den politiske makten, forklarer hun.

Flere av OPEC-landene har forsøkt å få i gang en ny samling av kartellet, men uten hell.

- Det lå en spenning i om den nye lederen i Saudi-Arabia ville endre policyen etter Kong Abdullahs død. Men han har beholdt den samme energiministeren, Ali Ibrahim Naimi som har styrt med hard hånd. Det er han som har satt den nye policyen, forklarer Saltvedt.

Det gjør at hun heller ikke tror det vil komme noen endring i nær fremtid.

- Nå ønsker de å gå veien ut. De er lei av å gå uten hjelp fra de andre OPEC-landene. I flere år har de kuttet oljeproduksjonen, og de ønsker ikke å gjøre alt selv.

Indirekte hjelp

Oljeanalytikeren sier hun har en viss forståelse for dette, og forklarer hvorfor:

- Hvis Saudi-Arabia skal kutte, vil det fungere som en indirekte støtte til andre land.

Den kraftige veksten i oljeproduksjonen i både USA og Russland, har kommet som konsekvens av at Saudi-Arabia skrudde oljekranen sin igjen, mener Saltvedt.

- Det har jo ført til at de har tapt markedsandeler, mens Russland og USA har økt sine. Hvis de skal kutte nå, så vil de ha hjelp av de andre.

Blant annet har det arabiske landet bedt Norge om å bidra med produksjonskutt. Det lar seg derimot ikke gjøre, fordi norske oljeprodusenter følger en nøytral markedspolitikk. Det gjør også USA. Heller ikke Mexico og Russland ønsker å binde seg til en avtale med det arabiske landet, tror Saltvedt.

Dette er årsaken til at det vil ta lang tid før oljeprisen gjenvinner et stabilt nivå.

Så lenge Saudi-Arabia setter seg på bakbeina og fortsetter å produsere olje med full kraft, utsettes denne markedsmekanismen, fordi tilgangen til olje ikke blir mindre med det første.

- Når man går fra et kartell til et mer konkurransedrevet marked, tar det mye lenger tid før man får balanse. Før kuttet Saudi-Arabia produksjonen for å få balanse, nå må vi vente på at markedet finner balansen selv, oppsummerer Saltvedt.

Frem til nå har OPEC produsert mellom 1 og 1,5 million fat for mye olje hver dag i forhold til hva markedet har trengt.

USA-frykt

Det er likevel én ting Saudi-Arabia frykter: At USA skal begynne å eksportere råolje, tror Saltvedt.

- Det er åpenbart at Saudi-Arabia finner presset fra Russland og ikke minst USA. Jeg tror USA kommer til å eksportere mer olje fremover, og det er nok Saudi-Arabia redd for.

Åpner amerikanerne for eksport, vil Saudi-Arabia få økt konkurranse. Likevel har landet en større fordel enn mange av de andre OPEC-landene, mener Saltvedt.

- Saudi-Arabia tenker mye lenger, de har en mer langsiktig strategi. I tillegg har de en buffer av store fond å lene seg på. Mange av de andre OPEC-medlemmene, som nå er mer desperate for å få et kutt, tenker mer kortsiktig. Saudia-Arabia tenker at de skal være en stor oljeprodusent i mange år, og at de da skal tåle en historisk liten periode med lavere oljepriser - som vil justere seg etterhvert.

LES OGSÅ: – Noen håper kanskje på endring i Saudi-Arabias strategi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.