Jens Engwall (58) fra Eskilstuna, mellom Stockholm og Örebro, er blant utlendingene som bidrar til boom i det norske markedet for næringseiendom. Norske forretningsbygg er blitt "en sparegris for de rike", sier ekspert i torsdagsutgaven av DN:

Utlendinger kjøper mer av norske byer dnPlus (DN+)

På Grünerløkka i Oslo er Nav-kontoret i Sannergata blitt svensk etter at eiendomskonsernet Hemfosa, ledet av Jens Engwall, kjøpte bygget.

- Jeg kom til Norge for ett og et halvt år siden for å finne ut hvorfor ingen svensker har investert i eiendom i Norge.

- Jeg synes det var så rart. Norge har jo en fantastisk økonomi. Mens nordmenn har investert i eiendom i Sverige i flere tiår, har ingen svensker kommet hit for å investere, sier Engwall.

58-åringen leder det børsnoterte svenske eiendomsselskapet Hemfosa med eiendomsverdier på rundt 30 milliarder kroner. De siste månedene har han kjøpt eiendom for tre milliarder kroner, fra Østfold til Lillestrøm.

-  Vi ønsker å handle for to milliarder kroner til i år. Vi vil vokse videre.

Synes ikke Norge er dyrt

På gaten høres praten fra hans forbipasserende landsmenn som har kommet til Norge for å prøve lykken.

-  Mange svensker tror at Norge er så dyrt, bare fordi alle nordmenn kjøper boliger og næringseiendom i Sverige. Men det er ingen stor forskjell i pris og leie fra Norge til Sverige, sier Engwall.

Han forteller at det var ingen enkel avgjørelse å investere i Norge. Han måtte presentere Norges-planene i fem styremøter før han fikk godkjenning av Hemfosa-styret.

- Nå har vi tatt steget, og da kommer andre svenske eiendomsselskaper til Norge også. De neste årene kommer flere svensker til å kjøpe næringseiendom i Norge, det er jeg helt sikkert på, sier Engwall.

Mer enn olje

Nå reiser han fra kontoret utenfor Stockholm til Oslo minst en gang i måneden og blir her et par dager hver gang.

- Det finnes mer i Norge enn olje og oljeservice, så vi føler oss ganske trygge.

Jens Engwall er en ringrev i det svenske eiendomsmarkedet. Engwall ble i 1993 hentet for å lede det svenske nyetablerte statlige eiendomsselskapet AB Kungsleden. Det selskapet ble opprettet for at den svenske stat skulle overta næringseiendommer fra blant annet banker i kjølvannet av bankkrisen på 1990-tallet.

Hemfosa fortrekker offentlige leietakere og har også kjøpt Høgskolen i Østfold i Fredrikstad for 770 millioner svenske kroner. I januar kjøpte selskapet tilsammen 63.000 kvadratmeter i Skedsmo, Moss og Fredrikstad av det halvstatlige Entra for nesten 1,5 milliarder svenske kroner og fikk det norske rettsvesenet, politi og en høyskole som leietagere.

Les også:

Utlendinger kjøper mer av norske byer dnPlus (DN+)

Svenske på norskehandel dnPlus (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.