DNB har i perioder tilordnet fastrenteutlånene sine for høy verdi, ifølge Finanstilsynet.

Tilsynet har kontrollert den finansielle rapporteringen til landets største bank, og oppfatter at DNB har benyttet en diskonteringsrente som har vært lavere enn egen og markedets utlånsrente til å verdsette rundt ni prosent av sine totale utlånene.

Ved utgangen av 2013 utgjorde disse omtrent 123 milliarder norske kroner.

I perioder har forskjellen mellom diskonteringsrenten og markedets utlånsrente vært opp til 100 basispunkter.

Det opplyses i en børsmelding onsdag morgen.

Fremover forventer Finanstilsynet at DNB tar hensyn til at det ikke finnes noe annenhåndsmarked for omsetning av fastrenteutlån i Norge, men potensielle kjøpere vil være de samme aktørene som i dag tilbyr fastrenteutlån. Observerbare priser i detaljmarkedet vil dermed være relevant data i en verdsettelsesmodell, forklarer tilsynet.

DNB tar Finanstilsynets vurdering til etterretning.

Seksjonssjef Gaute S. Gravir i Finanstilsynet opplyser til DN at bankens feilberegning ikke får konsekvenser for lånekundene.

- Denne saken dreier seg om hvordan DNB har verdsatt utlånene i sine regnskaper. Det har ingenting med forholdene til lånekundene å gjøre, men om regnskapsrapporteringen til banken. Vi mener DNB i perioden vi har sett på har gitt utlånene en for høy verdi.

I en pressemelding skriver banken selv at «DNB er ikke pålagt å endre tidligere avgitte regnskaper og forholdene er ikke vesentlige for regnskapene».

DNBs vurdering er at deres tilnærming og metode for å fastsette diskonteringsrenten er i tråd med regnskapsreglene, noe som også fremgår av Ekspertutvalgets enstemmige uttalelse, opplyses det.

- Effekten av dette er vurdert som ikke-vesentlig, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til DN.

 

Les også: Dro inn 21 mill. på poker

– Nord-Koreas forsvarsminister henrettet

Asia i dag: Verste ikke over for Kina

Lever ikke opp til forventningene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.