Ved hjelp av falske fakturaer ble selskapet Oslo Bar Konsept tappet for vel 5,2 millioner kroner fra høsten 2012 til  april ifjor.

Tappingen foregikk ved at fakturaer med moms ble utstedt av et såkalt NUF-selskap og deretter betalt av Oslo Bar Konsept. Dette selskapet hadde en samarbeidsavtale med Norges største bryggeri Ringnes, og fungerte som mellomledd ved salg av øl og andre drikkevarer til utesteder i Oslo.

En 56 år gammel mann som stod som eieren av NUF-selskapet er nå dømt til ett år og seks måneders fengsel pluss inndragning av 250.000 kroner for forholdene. Mannen innrømmet forholdene i Oslo tingrett, og ble denne uken dømt for å ha medvirket til momsbedrageri og grov økonomisk utroskap.

En kjent utelivsaktør og medeier av Oslo Bar Konsept er siktet i samme sak, men den 53 år gamle mannen nekter straffskyld.

- Dommen er grundig

- Dommen er grundig og fremstår som riktig. Det er viktig at personer som har medvirkerroller til økonomisk kriminalitet får en reaksjon. Her bidro den domfelte til at hovedmannen fikk gjennomført tappingen av selskapet, og det er også unndratt midler som skulle tilfalt staten, noe som har en konkurransevridende effekt i forhold til andre selskaper, sier politiadvokat Jens H. Bachke i Økokrim.

56-åringens forsvarer Jan Christian Kvanvik sier klienten hans har tatt betenkningstid på om han vil anke dommen, men forteller at de er fornøyd med at rettens vurdering av straffutmålingen og inndragningen.

Politiadvokat Bachke la ned påstand om ett år og seks måneders fengselsstraff og ba om inndragning av 518.000 kroner som 56-åringen ifølge dommen fikk i provisjon for å utstede de fiktive fakturaene med moms.

Nekter straffskyld

Den siktede utelivsaktøren eier Oslo Bar Konsept sammen med to andre personer. 53-åringen er siktet for grovt momsbedrageri og grov utroskap, men nekter straffskyld. Tidligere var han også siktet for grov korrupsjon, men denne siktelsen er henlagt av Økokrim. Grovt momsbedrageri og grov utroskap har hver for seg en øvre strafferamme på seks år i fengsel.

- Økokrim mener denne personen har tappet selskapet for verdier i strid med interessene til kreditorene og aksjonærene, sier politiadvokat Jens H. Bachke i Økokrim.

- Min klient har ikke erkjent straffskyld for dette, han ble avhørt i mai og juni i fjor. Etter dette har korrupsjonssiktelsen mot ham blitt henlagt, sier forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen.

Den siktede utelivsaktøren forklarte i retten at den domfelte fikk betalt for konsulentarbeid, men det festet ikke Oslo tingrett lit til, og utelivsaktøren kunne ifølge dommen ikke redegjøre nærmere for hvilke oppgaver den domfelte utførte.

53-åringen som er siktet i saken ble i 2004 dømt til fengsel i to år og rettighetstap i tre år for økonomisk kriminalitet. Blant annet ble utelivsaktøren dømt for økonomisk utroskap og bedrageri.

- Enkelte useriøse aktører

Både 53-åringen og en tidligere Ringnes-ansatt var tidligere også siktet for grov korrupsjon, der anklagen var basert på at den Ringnes-ansatte skulle ha mottatt flere hundre tusen kroner for utleie av garasje til 53-åringen. Korrupsjonssiktelsen ble frafalt for begge. Mannen jobber ikke i Ringnes i dag, opplyser bryggeriet.

Ringnes’ kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard vil av «åpenbare forretningsmessige grunner» aldri omtale avtaler bryggeriet har eller har hatt.

- På generelt grunnlag kan jeg si at Ringnes støtter alle tiltak som har til hensikt å jobbe for en mer transparent og ryddig utelivsbransje som til tider har hatt sine utfordringer. De siste årene har Ringnes gjennomført en rekke tiltak for å gjøre sitt til å rydde opp i en bransje som dessverre har hatt enkelte useriøse aktører, skriver Bruusgaard i en epost.

Bryggeriselskapet har blant annet sett på prosessene knyttet til avtaleinngåelser, revidert avtaleverk, sluttet med kontantoppgjør, etablert nye rutiner for kreditt og momskontroll og kurset ansatte i etikk.

- I Ringnes avstår vi prinsipielt alltid fra å inngå avtaler med miljøer eller enkeltpersoner, som faktisk eller teoretisk kan har tilknytning til virksomhet selskapet ikke kan akseptere, skriver kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.