Torsdag steg børsene i Kina, etter at alle de tre viktigste aksjemarkedene har sunket markant de siste ukene 

Børskrakket har ført til at de mange millioner kineserne, som handlet med begge hender på toppen i april og mai, taper stort.

Porteføljeforvalter i Skagenfondene, Kristoffer Stensrud, er på sin side lite rammet ettersom han solgte seg ut da markedet var på topp.

- Fallet påvirker våre posisjoner forholdsvis lite. Vi har i en lang periode hatt lav vekt i kinesiske aksjer, og den kraftige stigningen i april og mai gjorde at vi valgte å selge ut da overvurderte aksjer slik at vekten ble enda mer redusert, sier Stensrud, som forvalter fondet Skagen Kon-Tiki.

- De som solgte på vei opp sitter nå med billige kontanter og gnir seg i hendene. Og med mulighet for å reinvestere, sier forvalteren.

- Undervurderte selskaper

Børsfallet i Kina er dramatisk for mange, fastslår Stensrud.

- Mange meglere får en smell, bankene får en smell og nyslåtte aksjebaroner får en smell, sier han.

I april og mai ble 25 millioner kinesere aksjeinvestorer i det lokale børsmarkedet. Aksjemarkedets oppgang på 150 prosent på ett år, og sammenhengende oppgang i omtrent 1.000 dager, fristet en rekke amatører.

Den siste tidens fall har gjort at globale kinesiske aksjer, altså de som er registrert på Hong Kong-børsen, er tilbake der det startet i begynnelsen av året.

Her ser Stensrud muligheter:

- Nå burde det igjen være mulig å finne undervurderte kinesiske selskaper. Og det gjør vi, sier Stensrud om Hong Kong-markedet.

Ser ytterligere fall

DNB Markets skriver i en oppdatering at torsdagens oppgang på både Shanghai- og Shenzhenbørsen kommer «delvis som følge av at myndighetene har strammet enda mer inn på hvem som får lov til å selge aksjer, og delvis som følge av at nærmere halvparten av de børsnoterte selskapene ikke lenger er tilgjengelig for handel».

- Kort oppsummert ser vi at myndighetene har intervenert kraftig i markedet, men at tiltakene har vært ineffektive. Tilliten til markedet er svekket, og det er potensial for at børsene kan falle med 20 til 30 prosent til, mener meglerhuset.

«Dead cat bounce»

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management tror torsdagens oppgang i kinesiske fastlandsaksjer er en «dead cat bounce».

Uttrykket brukes gjerne om en aksje som får en midlertidig oppgang etter et kraftig fall: Selv en død katt vil sprette opp dersom fallet er stort nok, men katten er dessverre død. Overført til aksjemarkedet karakteriserer uttrykket en situasjon hvor aksjen stiger midlertidig, men at den svake trenden er uendret.

- Trenden har vært veldig stygg i det siste, og kinesiske aksjer er ikke billige. Det kan bli mer fall fremover, mener Wilhelmsen.

Les også på DN.no:

Kronen svekkes ytterligere

Fiskeriministeren vil åpne fiskehotell

Hellas planlegger krisepakke til 12 milliarder euro

Tre tiltalt for innsidehandel

Se DNTV: Erna Solberg om forholdet mellom Norge og Kina

Erna Solberg om forholdet mellom Norge og Kina
Statsminister Erna Solberg (H) mener Politiets sikker­hetstjeneste har bidratt til å forverre forholdet mellom Norge og Kina.
03:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.