President Barack Obama var i New York City i helgen for å samle inn penger til Det demokratiske partiet. Han hadde også med en datter til byen og så blant annet musikalen «Hamilton» og var turist i verdensbyen med sene restaurantbesøk.

Spionasjefrykt

I motsetning til tidligere besøk i byen valgte han ikke å bo på Waldorf Astoria-hotellet, som drives av den amerikanske Hilton-kjeden. Hotellet ble solgt til det kinesiske forsikringsselskapet Anbang Insurance Corp. i fjor for rekordhøye 1,95 milliarder dollar.

De nye eierne har foretatt renovering av rom og fasiliteter i vinter og dette skal fortsette. Presidentsuiten har stått klar og ventet på den amerikanske presidenten og andre regjeringsmedlemmer fra USA.

De har ikke benyttet seg av hotellet etter kineserne overtok ved årsskiftet.

Årsaken er, i følge Fortune Magazine, frykten for spionasje ved hotellet. Internasjonale næringslivstopper har i mange år blitt advart om å diskutere konfidensiell informasjon ved blant annet russiske, franske og kinesiske hotellkjeder.

Det er frykt i USA at det under renovasjonen av Waldorf Astoria er blitt installert avansert avlyttingsutstyr, skriver både Fortune Magazine og nyhetsbyråer AP. Amerikanske myndigheter bekreftet før salget at endringen i eierskapet ville påvirke forholdet de har til hotellet.

Presidenters favoritthotell

Obamas pressetalsmann Josh Earnest bekreftet at Obama ikke vil benytte luksushotellet, hvor amerikanske presidenter har bodd siden Herbert Hoover var president mellom 1929 og 1933.

Earnest og CIA nekter å forklare hvorfor Obama valgte å bo et annet sted.

- Vi kommenterer aldri på denne typen påstander. Det er fast prosedyre, sier etterretningsorganisasjonens pressetalsmann Bill Harlow til Asia Times.

Det er kjent at USA og Kina spionerer på hverandre. Den amerikanske flyprodusenten Boeing har levert Kinas svar på «Airforce One» som brukes eksklusivt av den kinesiske presidenten. Det ble funnet avansert avlyttingsutstyr – blant annet i sengekarmen til presidenten.

Lavere gir for bilprodusenter

Til tross for aksjeuroen i Kina de siste ukene er nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen nesten fordoblet det siste året. Vanligvis betyr dette økt salg av blant personbiler. I Kina er situasjonen stikk motsatt; personbilsalget falt med 2,3 prosent i juni sammenlignet med i fjor.

Analytikere som følger verdens største bilprodusenter er i tvil om fallet er midlertidig eller om etterspørselen etter personbiler i Kina, som er blitt verdens største personbilmarked, har nådd en topp.

Aksjekursen på den amerikanske bilprodusenten General Motors (GM) har falt med 12 prosent i år og flere peker mot Kina.

Finansinstitusjonen Barclays forventer at ringvirkningene fra aksjefallet og den psykologiske effekten vil påvirke kinesiske forbrukere og antyder en fortsatt negativ utvikling, ifølge CNBC.

Asia denne uken

Det vil bli en hektisk uke i Asia med en jevn strøm med økonomiske statistikker og resultater fra børsnoterte selskaper.

Sør-Korea vil legge frem de økonomiske kvartalsstatistikkene. Det forventes at landet, som er den fjerde største økonomien i Asia, fikk en økonomisk vekst på 2,6 prosent. Dette er lavere enn tidligere prognoser.

Årsaken er blant annet lavere etterspørsel fra Kina og utbruddet av den dødelige sykdommen Mers i Sør-Korea i mai og juni. Myndighetene har svart med et tilleggsbudsjett på vel 100 milliarder kroner. Disse tiltakene vil settes inn i inneværende kvartal og gi utslag senere.

«Økonomien svekket seg i andre kvartal på grunn av svakere eksportetterspørsel og svak innenlandsk etterspørsel. Mers-utbruddet rammet økonomien hardt og investeringsplanene ble redusert i juni», skriver Moody’s analytikere.

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen fra Kina er under utarbeidelse og blir fremlagt denne uken. For første gang på fem år vil ikke storbanken HSBC ha ansvaret for denne, men det kinesiske næringslivstidsskriftet Caixin etter at kinesiske myndigheter ikke fornyet avtalen.

Det forventes en kraftig vekst for den japanske eksporten i juni. Nesten 20 økonomer nyhetsbyrået Reuters har kontaktet tror på en eksportvekst på 10 prosent – over fire ganger høyere eksportvekst enn i mai måned. Den japanske importen kan ha falt med rundt fire prosent.

Markedene

Det er mindre volatilitet ved de asiatiske aksjemarkedene mandag formiddag enn hva det har vært de siste ukene. I USA og Europa har feriefølelsen satt inn og det vil tradisjonelt være mindre aktivitet frem til midten av august.

Det er små bevegelser ved de kinesiske aksjemarkedene etter at en statlig finansinstitusjon er blitt tilført over 5000 milliarder kroner som en reserve for å stabilisere aksjemarkedet – hvis dette blir nødvendig.

Det virker som at de kinesiske eiendomsprisene har stabilisert seg. Nye statistikker viser en svak prisoppgang for eiendom – for andre måned på rad. Heller ikke dette har gitt de store utslagene på aksjekursene for kinesiske eiendomsselskaper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no