- Lykke til, Øyvind, sier Marco Bait fra Kystens Mathus og rekker frem hånden til Tromsøs byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H).

Hilmarsen har vært i stemmelokalene, kjøpt fiskekaker på Kystens Hus til kveldens valgvake og delt ut valgsedler. Han er en av flere Høyre-topper i byene i Nord-Norge som kan miste makten når stemmene telles opp.

- Jeg tror det blir veldig jevnt. De ti prosentene av velgerne som bestemmer seg i valglokalet avgjør dette, sier Hilmarsen.

Bodø-ordfører Ole-Henrik Hjartøy kan gjøre et av tidenes beste valg for Høyre i Bodø, men kan likevel bli avhengig av Miljøpartiets støtte for å fortsette som ordfører.
Bodø-ordfører Ole-Henrik Hjartøy kan gjøre et av tidenes beste valg for Høyre i Bodø, men kan likevel bli avhengig av Miljøpartiets støtte for å fortsette som ordfører. (Foto: Dagens Næringsliv)

Ifølge meningsmålingene går Tromsø Høyre kraftig tilbake, mister nesten halvparten av representantene og må overlate makten til Arbeiderpartiet, som sammen med SV og Rødt kan få flertall.

DN Direkte: Følg valget minutt for minutt på DN.no

Miljøpartiet på vippen i nord

Men målingene er usikre, og også i Tromsø kan Miljøpartiet de Grønne havne på vippen mellom blokkene.

- Har du snakket med Miljøpartiet, Hilmarsen?

- Du kjenner jo meg, sier Hilmarsen, som smiler bredt og ikke utdyper svaret.

Ordfører Geir Inge Sivertsen i Lenvik i Troms er en av flere Høyre-ordførere i nord som står i fare for å miste ordførerkjedet.
Ordfører Geir Inge Sivertsen i Lenvik i Troms er en av flere Høyre-ordførere i nord som står i fare for å miste ordførerkjedet.

- Vi er blokkuavhengige og vil samarbeide med de som gir miljøet størst fokus, sier Brynmor Evans, ensom kommunestyrerepresentant for Miljøpartiet i Tromsø, der partiet trolig vil doble eller tredoble antall representanter i kommunestyret.

"Revolusjon"

- Den grønne omstillingen i kommunene er en politisk revolusjon. Vi kommer nå inn i mange kommunestyrer ute i distriktene, og der trekker vi de to store grå partiene i grønn retning, sier Evans.

Miljøpartiet (MDG) stiller lister i 25 kommuner i Nord-Norge, og kan komme på vippen i blant annet Tromsø, Harstad, Narvik, Bodø og Alta.

Høyre har ordførerne i de fleste byene i Nord-Norge, blant annet Mo i Rana, Bodø, Narvik, Finnsnes, Tromsø og Alta.

På de siste lokale meningsmålingene ligger Høyre an til å bli halvert i Tromsø og Alta og miste makten der, mens i Narvik og Bodø får Høyre-ordførerne rekordhøy oppslutning.

 

Slik er status i Nordland:

Mo i Rana: Høyres ordfører Kai Henriksen ligger an til å tape ordførerkjedet til Arbeiderpartiets Geir Waage, som var ordfører fra 2007 til 2011.

Bodø: Høyres sittende ordfører Ole-Henrik Hjartøy har rekordsterke meningsmålinger i ryggen, men er ikke sikret gjenvalg, og MDG kan få vippeposisjon i kommunestyret. 

Narvik: Høyres ordfører Tore Nysæter har sterke meningsmålinger i ryggen, mens MDG ligger an til to representanter og kan havne på vippen. 

 

Slik er status i Troms:

Tromsø: På siste meningsmåling har Høyre og FRP mistet flertallet til AP, SV og Rødt, mens MDG ligger an til å få to representanter og kan havne på vippen.

Harstad: Arbeiderpartiet ligger an til et brakvalg og har styrket posisjonen til sin sittende ordfører Marianne Bremnes, mens Høyre har gått kraftig tilbake på meningsmålingene. MDG kan likevel havne på vippen.

Finnsnes: Lenvik kommune styres uten klart politisk flertall fra sak til sak av ordfører Geir Inge Sivertsen (Høyre), der bygdelista Lenviklista kan havne på vippen.

 

Slik er status i Finnmark:

Hammerfest: Arbeiderpartiets Alf E. Jakobsen ble nylig kåret tiil Norges mest populære ordfører og ser ut til å vinne gjenvalget.

Alta: Høyres ordfører Laila Davidsen har gjort dårlige meningsmålinger, Miljøpartiet ligger an til å komme inn med en representant og kan havne på vippen.

Vadsø: Det er dødt løp på meningsmålingene mellom Høyre og Arbeiderpartiet, SVs ordfører Rolf Arne Hanssen ser ut till å øke oppslutningen, mens MDG ligger an til å få et mandat og kan havne på vippen.

DN Direkte: Følg valget minutt for minutt på DN.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.