Arbeiderpartiet har gjort det beste valget i Bergen på 40 år. Partiet, med Harald Schjelderup i spissen, har gått frem ni prosentpoeng til en oppslutning på 37,8 prosent.

Tøffe oppgaver

Når det nye byrådet i Bergen er klart i oktober, venter tøffe oppgaver:

*  Det haster å få orden på byens voksende gjeld og sette i stand skolebygninger.

* I tillegg må Schjelderup klare å få partiene til å bli enige om hvor den omstridte bybanen skal gå.

- Jeg merker allerede i dag at feiringen er bak oss. Bergen befinner seg i en krevende økonomisk situasjon etter mange år med borgerlig styre. Det avtroppende byrådet skal legge frem et budsjett neste onsdag, og vi er forberedt på at det kan være et krisebudsjett. Derfor har vi vært tilbakeholdne med dyre valgkampløfter. Mange har mistet tillit til politikerne etter alt bråket, og vi vil ikke love mer enn vi kan love, sier Schjelderup.

 Han retter en klar oppfordring til Erna Solberg.

- Vi kommer til å være tydelig overfor Erna på det må prioriteres i budsjettet hvis byen skal tilby en god skole, en god eldreomsorg og samtidig lykkes med verdiskaping. Vi må holde hjulene i gang på mange områder med reduserte skatteinntekter. Ifjor tapte Bergen 150 millioner i skatteinntekter som bare delvis er blitt kompensert, sier han.

Schjelderup har gjennom hele valgkampen gitt uttrykk for at han vil ha med seg KrF, som brøt ut av det borgerlige byrådet ifjor. Samtalene med leder i Bergen KrF, Dag Inge Ulstein, er allerede i gang.

Dag Inge Ulstein fra Krf. Foto:
Dag Inge Ulstein fra Krf. Foto: (Foto: Eivind Senneset)

– Vi deler mange synspunkter og verdier med Krf. Jeg ser ikke på partiet som et borgerlig parti, men som et sentrumsparti. Vi kommer til å søke oss mot sentrum for å sikre en stabil plattform for å gjennomføre politikk, sier han.

KrF «joker» i stortingsvalget

Han tror veien til regjeringsmakt for Ap i 2017 går gjennom en allianse med KrF og andre sentrumspartier.

- KrF kan vise seg å bli en joker frem mot stortingsvalget. Selv har jeg stor tro på sentrum som politisk kraft. Jeg er en av dem som mente at den rødgrønne regjeringen i større grad burde finne enda flere løsninger med sentrumspartiene på Stortinget, sier Schjelderup.Schjelderup understreker at det vil ta tid før det blir klart nøyaktig hvem som skal styre byen de neste fire årene.

- Målet er å danne en bred plattform. Rødt er det eneste partiet vi ikke vil samarbeide med. Foruten KrF vil vi gjerne samarbeide både med SV og andre sentrumspartier som MDG, Venstre og Senterpartiet, som alle har signalisert at de vil starte samtaler med oss, sier han.

Dag Inge Ulstein (KrF) bekrefter overfor DN at han er positiv til en allianse med Arbeiderpartiet i byrådet. Partiet sikret seg en oppslutning på over seks prosent og fire mandater.

– Bergenserne har vært tydelige på at de ønsker et skifte, og vi er åpne for samarbeid. Valgkampen har vist at vi har mange felles standpunkter, sier Ulstein.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.