Rec Silicons melding om at de kan stenge ned produksjonen ved fabrikken i Moses Lake dersom det ikke blir en løsning i handelskrigen med Kina er et politisk utspill. Spørsmålet er hvorvidt de faktisk vil stenge ned produksjonen dersom utspillet ikke leder frem.

Les også: Rec kan stenge all kapasitet ved USA-anlegg og Håper denne mannen løser konflikten

- Det er helt klart et politisk utspill, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til TDN Finans.

Rasch-Olsen sier at utspillet gir amerikanske myndigheter et bilde på hvor alvorlig det vil være, for i hvert fall ett selskap, dersom de velger å la kinesiske panelprodusenter få tilgang til det amerikanske markedet og de gir motytelser som noe annet enn tollfritak på eksportert amerikansk polysilisium.

Til ære for presidenten

Arctic Securities og analytiker Andreas Bertheussen i Swedbank tror også at dette var et politisk utspill knyttet til at den kinesiske presidenten er i byen.

- Selskapet har tidligere gitt signaler om at en nedstenging er en siste utvei. Siden de hentet kapital for to måneder siden, er det en veldig liten sannsynlighet for at de stenger ned uten å ha forsøkt, og til de pengene er tomme, sier Bertheussen til TDN Finans.

Rasch Olsen mener spørsmålet er hvor reelt det er at de må stenge fabrikken i Moses Lake.

- Jeg har fryktet at de sliter med å finne kunder utenfor Kina, og meldingen i dag gir helt klart et inntrykk av det, sier Rasch-Olsen, og sier at det kan være en grunn til at aksjen er ned.

Rasch-Olsen tror det kan se stygt ut for Rec Silicon før de får den planlagte fabrikken i Kina i drift. Carnegie-analytikeren mener at emisjonen de gjennomførte i sommer var for liten.

Bertheussen tror Rec har en mulighet til å finne en vei utenom handelskrigen, dersom dagens politiske utspill ikke leder frem.

- De har også et anlegg i Butte som har veldig sterk kontantstrøm og de fint kan falle tilbake på dersom de faktisk må stenge ned, sier Bertheussen.

Par uker

Rasch-Olsen tror det nå kommer en avklaring i løpet av et par uker, og at aksjekursen da kan bli mindre volatil. Analytikerne i Pareto Securities venter at det vil komme en avklaring om en eventuell løsning på handelskrigen i løpet av uken.

Polysilisiumprisene er nødt til å komme opp på sikt, mener Bertheussen.

- Nå er det ikke levedyktige priser for noen. Silisiummarkedet ser ut til å stramme seg til i Kina, sier han.

Les også på DN:

Rec kan stenge all kapasitet ved USA-anlegg

Bank kutter 100 ansatte

- Jeg er spent fast til verdens kraftigste jagerflymotor  

Se på DNtv: Hun har aldri fått bedre service med en sur mine

Hun har aldri fått bedre service med en sur mine
It-sjef Maria Willoch pendler fra Oslo til København opp til fire ganger i uken. Hun mener det er agressive og nedlatende folk som er problemet i sikkerhetskontrollen - ikke de ansatte.
01:12
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.