Økningen i oljepengebruken har vært stor under finansminister Siv Jensen. Med 2016-budsjettet presenterer regjeringen den økonomiske politikken for sitt tredje regjeringsår. På tre år har Høyre/Frp-regjeringen økt oljepengebruken mer enn økningen til Stoltenberg-regjeringen var på åtte år. Fra 2005 til 2013 økte den rødgrønne regjeringen bruken av oljepenger med 51,8 milliarder kroner. Bare på sine tre budsjettår fra 2013 til 2016, har Solberg-regjeringen økt oljepengebruken med 67,2 milliarder kroner.

Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, er svært kritisk til utviklingen.

– Denne regjeringen faser inn oljepenger i et tempo som er tre ganger så høyt som den rødgrønne regjeringen. Det er ikke bærekraftig over tid. Inntektene reduseres, utgiftene øker og oljepengebruken går kraftig opp uten at pengebruken målrettes godt nok mot de bransjene som har utfordringer. Generasjonsregnskapet svekkes på Siv Jensens vakt, sier Marthinsen.

Pøser på

Oljepengebruken til Solberg-regjeringen er så stor at den vil nærme seg en samlet oljepengebruk på fire år, som det Stoltenberg-regjeringen bruke på åtte år.

Inkludert oljepoengebruken Siv Jensen legger opp til i 2016, vil Høyre/Frp-regjeringen over de ulike budsjettene ha brukt 508,1 milliarder kroner på tre år. Til sammenligning i Jens Stoltenbergs regjeringstid på åtte år, ble det til sammen brukt 793,8 milliarder oljekroner over statsbudsjettene.

Billion

Fortsetter statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen med samme økningen av oljepengebruken, vil budsjettet for 2017 bidra til en total oljepengebruk på 723,5 milliarder kroner over fire år. Stoltenberg-regjeringen brukte 793,8 milliarder oljekroner på åtte år.

Den rødgrønne regjeringen hadde en gjennomsnittlig økning i oljepengebruken hvert år på syv milliarder kroner. Høyre/Frp-regjeringen har nå lagt seg på en taktøkning i oljepengebruken på 22,5 milliarder kroner i året.

Dersom regjeringen fortsetter denne trenden, vil oljepengebruken overskride en billion – 1000 milliarder kroner, dersom regjeringens vinner valget neste år og får legge frem budsjettet for de sjette regjeringsåret.

Venstre finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, mener oljepengebruken ikke er bærekraftig.

– De to viktigste impulsene for omstilling og vekst er lav rente og lav kronekurs. Vi må vokte oss for at vi på kort sikt gjennom offentlig pengebruk bidrar til å motvirke den effekten. På lengre sikt: dagens oljepengebruk er ikke bærekraftig. Venstre må ta vår del av ansvaret for at vi setter i gang en prosess i de kommende budsjetter der vi i regelen ikke trenger å øke oljepengebruken for å sikre velferdsstaten, sier Breivik.

Det har foreløpig ikke lyktes DN å få en kommentar fra Siv Jensen til kritikken fra opposisjonen, men tidlig i morges uttalte hun til NTB:

– Budsjettet svarer på de utfordringene norsk økonomi står overfor, både på kort og lang sikt.

 

LES OGSÅ: Statoil trekker børsen

SE VIDEO:

- Noen skulle ønske at vi gjorde mer.
Fianansminister Siv Jensen forlater sitt hjem på Nordstrand.
00:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.