Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på konferansen Agenda Nord-Norge i Bodø. Foto: Rune Ytreberg
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på konferansen Agenda Nord-Norge i Bodø. Foto: Rune Ytreberg les mer

Jonas Gahr Støre

- Russland må rydde opp

Russland lar langt flere flyktninger slippe inn i Norge enn i Finland. - Russland behandler ikke Norge og Finland likt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre tok opp flyktningstrømmen over den russiske grensen ved Storskog i Finnmark da de talte på konferansen Agenda Nord-Norge i Bodø mandag.

- Situasjonen langs grensen mot Russland er veldig alvorlig. Russland behandler ikke Norge og Finland likt. Regjeringen må sørge for at det ryddes opp i forskjellsbehandlingen, sa Støre.

Forskjell Norge-Finland

Søndag krysset 93 flyktninger grensen over Storskog, forrige uke gikk og syklet 800 flyktninger over grensen, og hittil i år har 2000 flyktninger passert den norsk-russiske grensen. Samtidig har bare en håndfull flyktninger krysset den finsk-russiske grensen. Årsaken skal være at Russland krever Schengen-visum for å la flyktningene passere grensen til Finland, mens de lar flyktningene uhindret passere den norsk-russiske grensen.

Støre kobler flyktningstrømmen med Norges forhold til Russland, som har blitt mer anspent etter stridighetene i Ukraina.

- Russland er nesten normalt

- Russland er nesten et normalt land. Det er en utfordring å videreføre et godt naboskap. Et godt forhold til Russland krever en særlig balanse, det krever fasthet, forsiktighet og varhet, sier Støre.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier at regjeringen jobber med flyktningstrømmen.

- Dette er en situasjon som bekymrer oss. Dette har blitt tatt opp og blir tatt opp med russiske myndigheter, i flere kanaler, sier Søreide. Hun kom selv inn på flyktningkrisen i sin tale. 

- Vi opplever den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Omfanget av krisen er så stor at det krever det beste av oss, sa Søreide, som frykter at «oppslutningen om våre vestlige institusjoner kan bli svekket» hvis ikke Europa finner felles løsninger.

Les også:

NRK vant seerne i oktober - og nå blir det fem nye år med ski  

Analysesjef om Kristian Monsen Røkke (32): - Nå har han fått en ny svenneprøve

Børsdebutant sklir over hoppkanten  

Politikk Flyktningkrisen Ine Eriksen Søreide Jonas Gahr Støre
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.