– Disse forretningsfolkene latterliggjør våre egne styresmakter. Millioner av statlige kroner, som skulle gått til elevene, blir sluset rett inn i private formuer. Dette er en skammelig politisk fallitt, sa Ragnhild Lied under åpningstalen til Utdanningsforbundets landsmøte mandag.

Hun viste til Dagens Næringslivs sak om hvordan brødrene Peder og Nicolai Løvenskiold og det private skolekonsernet Anthon B. Nilsen har tatt ut over 100 millioner kroner fra sine statsstøttede privatskoler, til tross for utbytteforbud:

Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud  (krever abonnement)

Riksrevisjonen har i flere omganger bedt Kunnskapsdepartementet om å følge bedre opp pengebruken hos private høyskoler.

– Vi vil på det sterkeste avvise Ragnhild Lieds uttalelse om at millioner av kroner som skulle gå til studentene blir sluset inn i private formuer. Dette er feil. Vi setter oss gjerne ned med Ragnhild Lied for å gå gjennom med henne hva vi opp gjennom årene har gjort for å bygge sterke skoler med gode miljøer for lærere og elever, skriver kommunikasjonsdirektør Trond Andresen i Anthon B Nilsen i en epost.

– Ikke til å tro

Lied utdyper kritikken overfor DN:

– Det er svært ille at det går an å hente ut penger på den måten. Det er ikke til å tro, så ille er det. Her går altså millioner av kroner til noen få kapitalister. Dette er penger som skulle vært brukt på elever og studenters utdannelse, sier hun.

– Hvorfor kaller du det en skammelig politisk fallitt?

– Jeg går ikke inn i om det er innenfor eller utenfor loven, det er ikke min sak å avgjøre. Men vi forventer i alle fall at statsråden følger opp. Det jeg mener med fallitt er at dette ikke burde gå an. Vi får hele tiden høre at loven sikrer at det er umulig å hente ut kapital, sier hun.

– Helt feil sammenligning

I landsmøtetalen brukte Lied DNs sak som argument mot den nye friskoleloven, som åpner for etablering av flere privatskoler.

– Vi må ha en enda strammere lov. Det skal ikke være mulig å bygge seg opp kapital på penger som skulle vært brukt til utdannelse, sier Lied til DN.

– Det vi har gjort etter at vi kom i regjering, er å tydeliggjøre forbudet mot å utbetale utbytte i den nye friskoleloven. Derfor blir sammenligningen til Lied helt feil, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en epost til DN.

– Når det gjelder den konkrete saken om Anthon B. Nielsen og Westerdals, så er vi på langt nær ferdig med oppfølgingen. Vi skal ha alle fakta på bordet. Når vi har fått det, kan vi konkludere med hva som har skjedd i saken, skriver Røe Isaksen.

Han skriver at loven for private høyskoler og fagskoler er utdatert, og at Kunnskapsdepartementet vil følge opp anbefalingene fra en ekspertgruppe som leverte en rapport i desember 2014.

– Vi vil komme tilbake med konkrete forslag om endringer for å sikre at offentlige penger kommer studentene til gode, skriver Røe Isaksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.