Eksperter advarer mot å tro at oppgangen kan fortsette. Kinesiske myndigheter og pengesterke finansinstitusjoner har hatt en hjelpende hånd i de siste månedene for å stabilsere aksjemarkedet.

 

Likviditetsstyrt

Målet har vært å unngå en panikk som kunne spre seg til realøkonomien.

«Kinas «bull market» kan ikke fortsette lenge uten at vi ser en resultatforbedring. Så langt har ikke det skjedd. Dette er fortsatt en boble. Det er drevet av likviditet og ikke resultater. Det har ikke vært noen endring i de fundamentale forholdene, sier verdipapirstrateg Chen Li hos Credit Suisse til Bloomberg Business.

Den kinesiske sentralbanken har foretatt fem rentekutt siden i november og redusert reservekravene til bankene. Dette har sørget for økt likviditet i markedet.

- Oppgangen i det kinesiske aksjemarkedet får meg til å lete etter synonymer for «krampetrekninger fra en død katt». Inntjeningen vil fortsette å skuffe - hva annet kan skje når veksten svekkes, sier analysesjef Michael Every hos Rabobank i Hong Kong til Bloomberg.

 

Lover svar etter milliardskandale

Malyasias statsminister har ikke klart å gi en plausibel forklaring på hvordan over fem milliarder kroner havnet på hans personlige bankkonto under valgkampen. Han lover å gi velgerne svar om statlige midler er misbrukt.

Statsminister Najib Razak har vært under press i mange måneder. Hva som startet med kritiske spørsmål rundt familiens pengebruk er blitt en voksende skandale rundt et statlig investeringsselskap som er blitt påført tap på flere titall milliarder kroner.

Najib er under kraftig press. Også egne partifeller har krevd han må trekke seg, blant annet tidligere statsminister Mahathir Mohamad. Årsaken er at Najib ikke har vært villig til å forklare store pengeoverføringer til hans privatkonto og forvaltningen av investeringsselskapet 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

- Alle etterforskningene pågår og vi skal gi svar. Alle misgjerninger vil bli behandlet i samsvar med loven, sier Najib til avisen The Star.

Wall Street Journal og malaysiske nettaviser har dokumentert hvordan vel fem milliarder kroner fant veien via selskaper og personer tilknyttet det statlige investeringsselskapet fant veien til Najibs private bankkonto under valgkampen i 2013.

 

Gavmild «rik araber»

Najib har tilbakevist dette og sier at pengene kom fra en «rik araber» i Midtøsten.

Han innrømmer at 1MDB har tapt store beløp og sier at forretningsplanen var for optimistisk og idealistisk. Investeringsselskapet har opparbeidet seg en gjeld på over 100 milliarder kroner.

Han har blokkert en investering som ble igangsatt av riksadvokaten i sommer. Riksadvokaten og en visestatsminister ble sparket før resultatene ble fremlagt. Det er igangsatt etterforskning i blant annet Sveits og USA rundt selskapet.

Også i Australia pågår det etterforskning rundt selskapet Avestra Asset Management, som er i ferd med å bli avviklet. Selskapet skal ha blitt tilført milliardbeløp for aksjehandel fra selskaper på skatteparadiset Cayman Islands og Saudi Arabia.

 

Markedene

Det er små bevegelser på de asiatiske aksjemarkedene på fredag. Investorer venter på de amerikanske sysselsettingsstatistikkene for oktober som legges frem før det amerikanske markedet åpner i dag.

Samleindeksen MSCI Asia-Pacific, hvor de største asiatiske aksjemarkedene utenfor Japan inngår, har falt med 0,3 prosent. Indeksen ligger an til en oppgang på 0,7 prosent for uken.

Prisen på amerikansk råolje har falt det siste døgnet. Holder den seg på det nåværende nivået ut dagen vil prisen ha falt med 2,7 prosent denne uken.

Gullprisen ligger også lavere og har falt med nesten tre prosent denne uken - det meste på åtte måneder.

DN Direkte gir deg siste nytt om markedene fra Asia til Europa de neste timene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no