- At USA nå offentliggjør at landet har tiltrådt koalisjonen av land som vil ha en ambisiøs avtale tror jeg er viktig for å legge politisk press på den videre prosessen.

Det sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft på vei ut fra en pressekonferanse hun deltok på onsdag kveld sammen med blant andre USAs forhandlingsleder Todd Stern.

Ved siden av Norge og USA består koalisjonen av blant andre EU, Tyskland, Marshalløyene, Mexico, Costa Rica, Tuvalu, Gambia og Colombia.

- Høyambisjonskoalisjonen er nettopp hva vi trenger nå, sa Stern på pressekonferansen.

14 siders avtale

Onsdag ettermiddag ble et utkast til avtaletekst lagt frem. Avtaleteksten er på 14 sider, pluss 15 sider med utfyllende tekst.

Slik teksten nå står, kan det ligge an til at det vedtatte målet om å begrense oppvarmingen til to grader kan bli skjerpet, og at det kommer en henvisning til en ambisjon om 1,5 grader.

- Teksten som kom i dag er et skritt i riktig retning, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sa Stern, og pekte på flere punkter han mener må på plass for at avtalen skal være tilstrekkelig ambisiøs.

- Vi trenger klare milepæler hvert femte år for å kommunisere og oppdatere målene, og vi trenger at det starter tidlig. Vi trenger et langsiktig mål, vi trenger en anerkjennelse av 1,5 grader i avtalen og vi trenger en veldig sterk punkt om transparens så alle vet hva andre land gjør.

Partene skal samles i kveld for å diskutere avtaleutkastet, og Sundtoft mener det nå i sluttspurten er særlig viktig å ha fått med USA.

- Det er nå vi går inn i sluttforhandlingene, hvor det politiske presset blir viktig. At gruppen blir større og sterkere gjør det tydeligere at noen sier at hvis avtalen ikke blir ambisiøs, så er vi ikke med på det.

Norges tre krav

Selv om det kan gå mot en avtale der togradersmålet blir skjerpet, er det ikke enighet om virkemidler for hvordan et tograders- eller 1,5-graders mål skal nås. Utslippskuttene landene så langt har forpliktet seg til, vil bare begrense oppvarmingen til rundt 2,7 grader.

- Det er første gang 1,5 grader er nevnt i denne sammenhengen. Men det må sees i sammenheng med at vi trenger å få inn at landene jevnlig oppdaterer sine utslippsmål og at vi får inn et ordentlig rapporteringssystem. Alt dette henger nå sammen, men det er en positiv bevegelse, sier Sundtoft.

I forhandlingene har Norge hatt tre klare krav til hva en avtale må inneholde.

  • Et tidsbestemt mål om klimanøytralitet globalt
  • En mekanisme for å øke landenes ambisjoner for utslippskutt, helst hvert femte år
  • En mekanisme for åpenhet og rapportering, slik at det går an å følge med på om utslippsforpliktelsene følges opp

Ifølge Sundtoft er alle disse punktene fortsatt inne i avtaleteksten.

- Men nå skal vi inn i virkelige forhandlinger og få 195 land til å bli enige, så vi får se hvor vi ender, sier Sundtoft.

Partene har i utgangspunktet frist til fredag med å bli enige, men det er ventet at både lørdagen og søndagen kan gå med før en avtale er på plass.
 

Klimatoppmøtet på 1-2-3:

Klimatoppmøtet på 123
Politisk redaktør i Dagens Næringsliv Kjetil B. Alstadheim forteller deg det du bør vite om klimatoppmøtet i Paris.
05:21
Publisert:
 

Les også:

Nedtur? Hvilken nedtur?  

Sjeføkonom: Kan bli en massiv krone-styrkelse  

Swix satser på sykler dnPlus  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.