Evakueringen skjer etter anbefaling fra skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som kom til Longyearbyen lørdag kveld.

Alle boliger mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei evakueres, opplyser Sysselmannen på sitt nettsted.

120 personer var allerede evakuert etter skredet lørdag formiddag der en mann i 40-årene mistet livet. I tillegg ble fire barn og fem voksne skadd. For ett av de skadde barna er situasjonen alvorlig, mens tilstanden for et av de øvrige barna lørdag kveld var kritisk, meldte Universitetssykehuset Nord-Norge.

Roser lokalbefolkningen

Sysselmann Kjerstin Askholt roser innsatsen fra de mange frivillige etter snøskredet.

- Dette er en tung tid for Longyearbyen. Mange er sterkt berørt av denne ulykken, og noen har mistet en av sine nærmeste. Samtidig har det vært en formidabel innsats fra hele lokalsamfunnet. Uten den store innsatsen fra de mange frivillig, kunne ulykken fått et enda verre utfall, sier Askholt.

Også statsmininister Erna Solberg (H) berømmer hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet.

- Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sa Solberg til NTB lørdag ettermiddag.

Lavinehunder søker

Lørdag kveld holdt sysselmannen og de andre redningsinstansene en debrifing for alle som var involvert i redningsarbeidet. Om lag 90 personer møtte opp. Det ble også holdt et møte for befolkningen med informasjon om arbeidet på rasstedet og på sykehuset, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

Om lag 100 personer deltok i redningsarbeidet etter skredet. Lørdag kveld søkte lavinehunder fra Tromsø i rasområdet uten at det ble funnet noen flere personer under snømassene. Ingen er meldt savnet, men søket med lavinehunder vil likevel bli gjenopptatt søndag morgen, melder Sysselmannen.

NRK skriver at det natt til søndag fortsatt ble lett i boligområdet som ble rammet. I det voldsomme snøskredet løsnet tusener av tonn med tung snø og raste med voldsom fart nedover siden på fjellet Sukkertoppen på østsiden av Longyearbyen og skjøv en hel rekke med de ikoniske spisshusene ned mot rekka nedenfor. Til sammen ti hus ble rammet.

Det er ikke snøskredvarsling på Svalbard, slik det er i Fastlands-Norge. Rune Engeset, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til NTB at det er planer om å komme i gang med prøvevarslinger i februar.

Se DN TV: Hvordan lykkes som gründer?


Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.