Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Korrupsjon skaper og bidrar til økt fattigdom og utestenging, sier Transparencys leder José Ugaz. Foto: Elin Høyland
– Korrupsjon skaper og bidrar til økt fattigdom og utestenging, sier Transparencys leder José Ugaz. Foto: Elin Høyland les mer

Afrika

Korrupsjonen øker i Afrika

Nærmere 75 millioner afrikanere har i løpet av året måttet betale bestikkelser til korrupte tjenestemenn, konstaterer Transparency International.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Korrupsjon skaper og bidrar til økt fattigdom og utestenging. Korrupte personer med politisk makt lever i overflod, samtidig som millioner av afrikanere ikke får dekket helt grunnleggende behov som mat, helse, utdanning, boliger og tilgang til rent vann og sanitærtjenester, sier Transparencys leder José Ugaz.

Organisasjonen har intervjuet over 43.000 mennesker i 28 afrikanske land, og 58 prosent av dem mener at korrupsjonen har økt det siste året, går det fram av en ny rapport.

Verst i Sør-Afrika

I Sør-Afrika er situasjonen særlig ille. Der mener fire av fem, 83 prosent av de spurte, at korrupsjonen er økende.

Ingen av de 28 landene får skryt for innsatsen mot korrupsjon, og i 18 av dem mener innbyggerne at myndighetene har sviktet totalt når det gjelder bekjempelse av ondet.

I mange afrikanske land gjennomsyrer korrupsjonen alle lag, men aller verst kommer politiet, rettsvesenet og næringslivsledere ut.

Må betale

Undersøkelsen viser at 22 prosent av afrikanere som har vært i kontakt med offentlige instanser det siste året, har måttet betale bestikkelser for å få det de var ute etter.

Liberia kommer verst ut. Der forteller 69 prosent av de spurte at de har måttet betale bestikkelser til offentlige tjenestemenn.

Afrikanere flest tror fortsatt at det nytter å ta opp kampen mot korrupsjon. 53 prosent mener at de selv kan gjøre noe, mens 38 prosent sier at det ikke nytter.

Bare hver tiende som har måttet betale bestikkelse, sier at de har meldt fra om det.

Riktig retning

Bare i en håndfull afrikanske land ser utviklingen ut til å gå i riktig retning, konstaterer Transparency International.

Særlig innbyggerne i Botswana, Burkina Faso, Lesotho og Senegal mener at det har blitt mindre korrupsjon det siste året, går det fram av rapporten.

Den beste måten å bekjempe korrupsjon på, er å melde fra, men mange frykter imidlertid at dette vil slå tilbake på dem selv.

Det må derfor gjøres mer for å opprette egnede kanaler for innrapportering av korrupsjon, og de som sier ifra må tilbys beskyttelse, mener Transparency International.

Det trenger også organisasjoner som kjemper mot korrupsjon, noe som i flere afrikanske land kan være livsfarlig.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Les også:

Her tar delingsøkonomien helt av

Slik tar du vare på økonomien din i 2016  

 

Korrupsjon Afrika
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.