Oppstarten av oljeboring på Goliat-feltet nordvest av Hammerfest er over ett år forsinket. Avdekking av stadig nye feil og mangler på plattformen har ført til ytterligere forsinkelser.

Petroleumstilsynet hadde i september i fjor tilsyn med det elektriske anlegget på Goliats runde FPSO-plattform. Så sent som i et fagmøte 11. desember mellom tilsynet og ENI ble det avdekket feil og mangler ved det elektriske anlegget, som gjør at plattformen etter et års forsinkelse og utbedringer fortsatt ikke er klar til drift.

«Ikke den nødvendige tillit»

I møtereferatet kommer det frem at Petroleumstilsynet (PTIL) ikke hadde tillit til at plattformen er klar til oppstart, og mente ENI fortsatt la urealistiske planer om ferdigstillelse:

«Basert på mottatt informasjon knyttet til ferdigstillelsesgraden av FPSO-en, har Ptil per nå ikke den nødvendige tilliten som danner grunnlaget for å gi samtykke til idriftsettelse. Ptil mottar fremdeles divergerende informasjon om mangelfullt samarbeid mellom prosjektet og drift samt urealistiske planer for ferdigstillelse og oppstart».

Tilsynet hevdet blant annet det er alvorlig at plattformen ikke er godt nok sikret mot brann og eksplosjoner. Systemet for såkalt tennkildekontroll skal redusere faren for antenning av brennbare væsker og eksplosive gasser. Under punktet Tennkildekontroll er PTIL bekymret:

«Ptil uttrykte bekymring for at feil som er funnet er omfattende og systematisk betinget».

Lang feilliste

Mangellisten for det elektriske anlegget på Goliat-innretningen har vært lang:

- Mangelfull etterlevelse av krav for tennkildekontroll, som skal redusere faren for antenning av brennbare væsker og eksplosive gasser.

- Mangelfull styring av ferdigstilling av elektriske installasjoner.

- Nødstrøm. Flere nødstrømsbrukere er ikke beskyttet mot driftsproblemer ved overgang fra hovedstrømmen til nødstrøm

- Nødlys. Anlegget er ikke sikret med nødvendig belysning hvis hovedbelysning faller ut.

- Elektriske installasjoner. Mangler i profesjonell utførelse av elektriske anlegg.

- Feil og mangler ved dører som sikrer rom med høyspent-anlegg.

- Vedlikehold. Det kan ikke dokumenteres at nødvendig vedlikehold på elektriske installasjoner, systemer og utstyr blir utført.

- Feil i merking av elektrisk utstyr og kabler, som skulle sikret sikre operasjoner og vedlikehold.

Med innleid hjelp fra Statoil og en ny fagansvarlig for elektrisk anlegg arbeider nå ENI på spreng for å gjøre plattformen ferdig, slik at den kan starte oljeboring i løpet av januar.

 

«Har gjort mye arbeid»

Pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet understreker at «Eni har gjort mye arbeid siden 11. desember», og at møtereferatet derfor «ikke gir et oppdatert bilde av situasjonen slik den er i dag».

- Problemstillingene som påpekes i referatet, er siden fulgt opp av operatør. Detaljene rundt dette kan Eni svare på, skriver Middtun i en email til DN.

- Vi har bedt om – og mottatt - oppdatert informasjon, både fra Eni og rettighetshaver Statoil. Dette holder vi på å saksbehandle nå, opplyser Midttun, som ikke kan svare på når ENI får samtykke fra Petroleumstilsynet til å sette plattformen i drift.

- Oppfølgingen av Goliat har vært en lang og krevende prosess. Vi kan ikke forskuttere tidspunkt for oppstart på Goliat, men vi er nå helt i sluttfasen av Enis søknad om samtykke til bruk av Goliat, opplyser Midttun.

DN har sendt flere spørsmål til ENI Norge om status for Goliat-plattformen og arbeidet med å utbedre det elektriske anlegget. Kommunikasjonssjef Andreas Wulff i ENI Norge sier at selskapet ikke ønsker å gi noen uttalelser på det nåværende tidspunkt.

rune.ytreberg@dn.no

Les også:

Boligpriser på tålegrensen

- Hver av dem er en person med familie og forpliktelser  

Se DNtv: De fem beste billigkjøpene på Polet

De fem beste billigkjøpene på polet
Slunken lommebok etter jule- og nyttårsfeiringen? DNs vinanmelder gir deg de fem beste billigkjøpene på Vinmonopolet.
02:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.