Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve holder fortsatt døren åpen for en renteheving i mars, men signaliserer samtidig uro for den internasjonale konjunkturen.

Dette er ifølge flere investeringsbanker hovedbudskapet i kunngjøringen fra Fed etter rentemøtet onsdag.

«Lagerdrevet BNP-svekkelse er forbigående, og arbeidsmarkedet er fortsatt sterkt. I avveiningen mellom en ganske sterk innenlandsk økonomi og tegn til uro for fremfor alt utviklingslandene, samt fortsatt lav amerikansk inflasjon, blir dollarkursen en viktig faktor. Vi tror neste renteøkning kommer i juni», skriver SEB i sin morgenrapport.

Spørsmål om de våger

DNB Markets fremholder at Fed ikke lenger vurderer risikoen som balansert, men at det fortsatt er for tidlig å utelukke en eventuell renteheving i mars.

«Spørsmålet vi nå må stille oss, er om vi vil få tilstrekkelig informasjon i februar til at Fed vil våge å heve styringsrenten i mars, slik vi har som anslag», sier bankens økonomer i sin morgenrapport.

Capital Economics trekker også frem at Fed ikke utelukket en renteheving i mars, og at det er viktig å merke seg at sentralbanken ikke lenger er villig til å beskrive fremtidsrisikoen som «balanserte».

«Det ble som vanlig påpekt at det er nøkkeltallene som vil avgjøre den videre rentenormaliseringen, noe som betyr at vi ikke skal avskrive muligheten for en heving i mars. Men dersom uroen i markedene skulle fortsette de neste ukene, samtidig som inflasjonssignalene fortsetter å være svake, er det grunn til å tro at Fed står over en heving i mars», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Beskrivelse av aktivitetsveksten og utsiktene for veksten og inflasjonen var ifølge DNB Markets mer forsiktig enn tidligere, hvilket også var som ventet. Veksten i privat forbruk og investeringer ble beskrevet som «moderat», mens Fed i desember sa at veksten hadde vært «solid».

Fremover venter Fed at økonomien vil fortsette å vokse i et «moderat» tempo, og at arbeidsmarkedet vil fortsette å bedre seg. Dette er uendret fra beskrivelsen i desember, påpeker DNB Markets.

En rekke nøkkeltall torsdag

Det er en rekke nøkkeltall på kalenderen torsdag. Klokken 10 er det klart for SSBs konjunkturbarometer for industri og bergverk i fjerde kvartal. Sist var den sammensatte konjunkturindikatoren uendret på -8. Nå venter DNB en nedgang til -10, mens konsensus venter en liten bedring til -6.

I USA publiseres ordrer for varige goder. Ordrene har gjennomgående vært svake i 2015, spesielt kjerneordrene. For desember venter konsensus at ordrene vil falle med 0,6 prosent, mens kjerneordrene ventes ned 0,3 prosent.

Kronen er torsdag morgen styrket med rundt to og en halv øre mot euro, til 9,4221, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med om lag tre øre, til 8,6643.

Euro er svekket til 1,0875 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0893 dollar i New York sent onsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag på 1,39 prosent, mot 1,40 foregående handelsdag.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Dette forundrer Nordea-toppen

Asia i dag: Storhetstiden over for smarttelefoner

Dagbladet stenger kommentarfeltene på egen nettside for godt

Se DNtv: - Hele landet har hatt en god boligutvikling i år, bortsett fra en naturlig nedregulering i Rogaland

- Hele landet har hatt en god boligutvikling i år, bortsett fra en naturlig nedregulering i Rogaland
Hovedutfordringen for boligmarkedet er nå i Oslo, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Bygging av over 30.000 boliger ble satt i gang i Norge 2015. Det er en økning på 19 prosent fra året i forveien.
02:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.