- Tragedien har skjedd, uttalte økonomiprofessor Anders Skonhoft til DN etter at Statkraft og partnerne tirsdag kunngjorde at de skal bygge en vindpark til 11 milliarder kroner på Fosen.

Det får spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i fornybarforeningen Norwea til å reagere. Tirsdag kveld rykket han ut på Twitter med opplysningen om at Skonhoft er hytteeier på Fosen.

- Når han slenger ut professortittelen sin, uten å forklare sin egeninteresse, er det skittent spill, sier Aasheim.

- Jeg er drittlei av at han uttaler seg som professor.

- Men enhver har vel en bakgrunn for sitt engasjement?

- Absolutt. Men da får han skrive under som hytteeier på Fosen.

Les også: Sender regningen til folket dnPlus

Gammel krangel

Selv mener Skonhoft at hans hytteinteresse på Fosen er velkjent i Trøndelag.

- Men jeg har engasjert meg prinsipielt mot alle vindkraftanlegg i Norge. Jeg er gammel naturverner. Jeg var med i altaaksjonen og de greiene der. Dette er et gammelt engasjement. Det med hytta mi er brukt som argument flere ganger i Trøndelag fra Norwea og TrønderEnergi, sier Skonhoft.

Han mener det er mer interessant at de fleste samfunnsøkonomer støtter hans syn, som er at subsidiene som gis til vindkraftprosjektene sørger for utbygging av kraft markedet egentlig ikke er villig til å betale for. Både Produktivitetsutvalget, Grønn skattekommisjon og Statkraft går inn for at elsertifikat-subsidiesystemet avvikles når dagens svensk-norske plan løper ut i 2020.

- Grønn skattekommisjon går i tillegg inn for arealavgift ved nedbygging av natur, sier Skonhoft.

Ifølge Skonhoft er det bred enighet blant økonomene om at ett virkemiddel vil være mest treffsikkert hvis målet virkelig er å få ned CO2-utslippene: Nemlig et strengere CO2-kvoteregime enn man har i EU i dag. Han peker på at EU også har dette som mål.

Bestrider engasjementet

Spesialrådgiver Aasheim i Norwea mener det er feil at Skonhoft har hatt et prinsipielt, årelangt engasjement mot vindmøller.

- Det er pisspreik. Han begynte å snakke negativt om vindkraft i 2009, etter at Fosen fikk konsesjon, sier Aasheim.

Skonhoft bestrider dette, og sier han har skrevet kritiske artikler om vindkraft lenge før Fosen-konsesjonen.

Når det gjelder samfunnsøkonomenes argumenter mot subsidier, er Aasheim villig til å diskutere dem. Han kjenner godt til argumentene om at forurenseren skal betale og at negative eksternaliteter skal skattlegges. Men han mener det blir for teoretisk å lene seg på kvotehandel alene.

- Hvordan føler vi det fungerer, spør Aasheim.

- Etter Paris-avtalen har CO2-prisen falt 30-35 prosent, sier han.

Norwea venter nå på at regjeringen skal levere sin Energimelding og klargjøre energipolitikken etter 2020. Da mener Norwea det blir for tynt å basere seg på kvotehandel alene. Likevel har foreningen ifølge Aasheim ennå ikke tatt stilling til om elsertifikatregimet bør videreføres.

Les også:

Slik fikset Hydro kraftløftet dnPlus  

Kaster seg inn i kampen om milliardfond dnPlus

Fosen-vind ga dansk børsoppgang  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.