Den neste oljekrisen skaper elbilene, ifølge en omfattende analyse fra Bloomberg New Energy Finance.

Som DN skriver lørdag, konkluderes det med at elbilene vil redusere oljebehovet med to millioner fat om dagen i år 2028 sammenlignet med dagens nivå.

Bellonas fagsjef Hallstein Havåg mener analysen er interessant. Han biter seg spesielt merke i tallene som viser at elbiler trolig vil bli billigere å produsere enn fossilbiler i 2025.

Selv tror han utviklingen vil gå raskere.

- Basert på markedsprisen

- Dette anslaget er basert på utviklingen i markedsprisen på batterier. Når man også regner inn tøffere utslippskrav og statlige incentiver, slik en rekke land allerede har innført eller vurderer å innføre, vil denne utviklingen gå mye raskere, sier Havåg i en pressemelding lørdag.

Prisen på såkalte lithium-ion-batterier har allerede sunket med 65 prosent siden 2010, ifølge Bellona.

- Bloomberg spår derfor at elbiler vil stå for 35 prosent av bilsalget i verden i 2040. Det vil igjen redusere råoljebehovet med 13 millioner fat om dagen, mener miljøorganisasjonen.

- Et varsku

Bellona viser videre til at elbilsalget på verdensbasis økte med 60 prosent fra 2014 til 2015.

- Bloomberg spår at 2020-tallet vil bli elbilen store tiår, med en pangstart i 2022. Det er bare seks år fram i tid, og det er åpenbart at oljebransjen ikke har kalkulert med dette. Bloomberg kommer nå med et varsku om at verden er i ferd med å endre seg, og at olje er på vei ut av bilindustrien, sier Havåg. 

- De bilprodusentene som ikke satser på batteri nå, kommer til å forsvinne, tror fagsjefen.

Les også:

Mener dette forslaget vil gi flere boliger i Oslo

– Det måtte skje noe, det funker ikke sånn som det er nå  

Se DNtv: Hun løper «Tour de finance» hver dag

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.