DN var tilstede i det islandske parlamentet etter at Sigmundur Gunnlaugson annonserte at han trekker seg som statsminister. Da avgangen ble kjent kl 17.30 norsk tid, begynte journalister og folkevalgte å komme til Alltinget.

Tidligere på dagen var det svært stille, stille før stormen skulle det vise seg. Samtidig satte politiet opp de samme sperringene som under mandagens demonstrasjon, som på plassen foran parlamentet samlet ti tusen mennesker i den lille hovedstaden.

 Klokken 19 norsk tid var trommingen, egg- og banankastingen igang igjen. Men ikke flere enn et par hundre hadde tatt turen, til det so virket som et nødvendig ritual. Etter en time var det over. - Vi krever at hele regjeringen går av, sa Una Torfadottir og Una Hildardottir mens de sparket i sperringene. Partileder Katrin Jakobsdottir i Venstrebevegelsen - de grønne, synes det kravet er forståelig.

- Regjeringen sier den vil fortsette, men med andre personer på topp. Men dette er en større sak som krever flere endringer. Flere enn statsministeren må gå. For når det er 600 islandske selskaper eller personer i skatteparadisene, må de som skal rydde opp ha tillit. Det vil de ikke ha hvis de samme partiene fortsetter, sier hun til DN. Og viser til at lederen i det andre regjeringspartiet, Bjarni Benediktsson i Selvstendighetspartiet (tilsvarende det norske Høyre), også er innblandet i Panama-avsløringene.

- Vi krever at hele regjeringen går av, sa Una Torfadottir og Una Hildardottir mens de sparket i sperringene.
- Vi krever at hele regjeringen går av, sa Una Torfadottir og Una Hildardottir mens de sparket i sperringene. (Foto: Gunnar Blöndal)

Mye i det blå

Selv om statsministeren nå har tatt konsekvensen av stormen mot ham, er ikke dramaet over i islandsk politikk. Partileder Benediktsson har vært uklar i de sparsomme uttalelsene tirsdag kveld. Han sa på tv at det kunne bli avholdt valg før det planlagte valget i 2017, men har ikke kommentert ny regjeringsdannelse.

Tirsdag kveld var trommingen og protestene igang igjen utenfor Alltinget.
Tirsdag kveld var trommingen og protestene igang igjen utenfor Alltinget. (Foto: Gunnar Blöndal)

- Det er svært mye som fortsatt er i det blå. Mye må avklares de neste timer og dager, sier Jakobsdottir.

Bobler opp

Etter møtet med den islandske presidenten, som nektet å etterkomme statsministerens ønske om nyvalg, uttrykte presidenten irritasjon over å bli dratt inn i Gunnlaugsons spill og bekymret seg over presidentrollens integritet. Tirsdag kveld gikk den avgående statsministeren ut og benektet presidentens versjon av møtet mellom de to.

- Nå bobler alt opp. Det er helt utrolig at statsministeren kjemper mot presidenten, som på Island skal være upolitisk, sier Jakobsdottir.

Foreløpig er det derfor nestlederen i Gunnlaugsons parti, Sigurdur Ingi Johansson som er foreslått som ny statsminister.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.