- Vi må få vekk skatteparadiser. Dette er et stort problem for oss, men det er et enda større problem for utviklingslandene som går glipp av store skatteinntekter som forsvinner inn på utenlandske bankkontoer. Uten disse skatteparadisene hadde det vært mindre hvitvasking, og det hadde vært mindre muligheter til å finansiere terror, våpenhandel og menneskesmugling, sier Solberg til DN.

Les også: Ser ingen spor etter Ap-opprydning dnPlus Har oversett Seychellene to ganger dnPlus (DN+)

Panama-avsløring hovedtema

Panama-avsløringene ble et hovedtema under Høyres pressekonferanse torsdag. Her måtte statsminister Erna Solberg svare på en rekke spørsmål knyttet til statens eierskap i selskaper som har tilknytning til skatteparadiser.

Les også: Har oversett Seychellene to ganger dnPlus (DN+)

Staten eier 34 prosent av DNB, som via et datterselskap i Luxembourg har hjulpet kunder med å opprette postboksselskaper på Seychellene.

DNB-toppene: - Visste ikke

Onsdag skrev Aftenposten at sentrale personer i DNB-ledelsen var kontaktpersoner for Mossack Fonseca, advokatfirmaet fra Panama som har hjulpet selskaper med å etablere seg i skatteparadiser. Men både konsernsjef Rune Bjerke og konserndirektør Tom Rathke sier de ikke visste om virksomheten.

Næringsminister Monica Mæland har innrømmet at eierstyringen har vært for svak. Hun har bedt DNB-ledelsen og -styret om å redegjøre for alle forhold rundt hjelp til skatteplanlegging i skatteparadiser.

Les også: Mener Norge kunne ha gjort mer  

Solberg er ikke enig med næringsministeren i at manglende etikk skyldes svak statlig eierstyring.

- Det har ikke så mye med statlig eierskap å gjøre, det har noe med at de opererer i markeder hvor det er mye korrupsjon, og kanskje de har latt seg drive for mye med av tankegangen om at «sånn gjør alle andre det», sier hun.

Ønsker åpenhet

Solberg la vekt på at det skal være åpenhet og transparens, men sier det også kan være gode, legitime grunner til at selskaper velger å etablere seg i skatteparadis. For eksempel om man ønsker å unngå å registrere selskapet i land med sterk korrupsjon.

 – Det som er viktig, er at det er åpenhet og gjennomsiktighet rundt alt, og at det er internasjonale felleskrav knyttet til dette som alle lands myndigheter får innsyn i. Det er et krav vi stiller til oljefondet uansett hva de går inn i. De kan ikke delta i ting som bidrar til hemmelighold, understreket hun.

 

Les også på DN.no:

Nordea skal gjennomgå Luxembourg-virksomhet  

Nordea gransker skatteparadis-kunder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene

Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert: