Da finanskrisen rammet i hovedsak vestlige land i 2008 satte kinesiske myndigheter i gang hva de kunne av tiltak for å holde den økonomiske veksten oppe. Store infrastrukturutbygginger og investeringer i eiendomsprosjekter over hele Kina sørget for vekst.

I flere år utgjorde eiendomssektoren nesten 20 prosent av den kinesiske økonomien – inkludert indirekte effekter.

Høyere aktivitet

Eiendomsprisene begynte å falle i Kina i 2014. Så sent som ifjor sommer var det prisfall i nesten alle de 70 største byene. Aktiviteten har tatt seg opp de siste månedene og i storbyene langs kysten er det rekordhøye priser.

I Shenzhen har eiendomsprisene økt med over 50 prosent det siste året.

«Det kinesiske eiendomsmarkedet kalles noen ganger verdens viktigste marked – i form av betydningen det har på den globale økonomien. Nå er det i endring igjen med igangsetting av nye eiendomsprosjekter. Anleggsvirksomheten har tatt seg opp etter en oppgang i boligsalget», skriver Asia-leder Louis Kuijs hos Oxford Economics på en ny analyse av Kina.

Han er i tvil om anleggsvirksomheten vil ta seg opp nok til at dette kan være bærekraftig, men viser til at oppsvinget i sektoren de siste månedene har ført til et oppsving for sektoren i 2016.

«Dette har vært en nøkkelfaktor for at de internasjonale råvareprisene har tatt seg opp i det siste. Det har også styrket valutaene i råvareproduserende land», skriver han.

Den australske dollaren har styrket seg fra 0,68 mot en amerikansk dollar i januar til 0,76 denne uken.

Ny skuffelse?

Hovedårsaken til bedre utsikter for den kinesiske eiendomssektoren er nye tiltak fra myndighetene, som gjør det enklere for investorer å kjøpe og få finansiert leilighetskjøp. Det er høy kredittvekst i Kina, renten er satt ned flere ganger det siste året og bankenes reservekrav er nedjustert.

«Oppgangen i salget var forventet, gitt de betydelige lettelsene i politikken og en oppdemmet etterspørsel. Hva som er mer overraskende for oss er igangsettelsen av nye boligprosjekter. Vi hadde ikke forventet dette da det etter vårt syn ikke er insentiver for nybygging da det fortsatt er store beholdninger av usolgte boliger», påpeker Kuijs hos Oxford Economics.

For første gang siden 2014 er det vekst i nybyggingsaktiviteten. Salget av boliger er på over 20 prosent og er den høyeste siden 2013.

Dette er positive nyheter – ikke bare for Kina, men for verdensøkonomien. Nybygging betyr økt etterspørsel etter alt fra jernmalm, kobber, tinn og aluminium.

«Oppsvinget i anleggsaktiviteten har hatt betydelig økonomiske følger. I Kina virket det som at dette er en viktig årsak til at vi har sett en foreløpig bunn i den økonomiske aktiviteten», skriver Oxford Economics.

Kuijs advarer imidlertid om å tro at det vil bli en langvarig oppgang i det kinesiske eiendomsmarkedet. Til det er utsiktene for uklare.

«De globale markedene for industrimetallet og mineraler må være forberedt på en ny skuffelse så snart oppsvinget i eiendomssektoren er over», skriver Oxford Economics.

 

Markedene

Det er en bred oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag formiddag. Yenrallyet de siste ukene har tatt en pause og dette har sendt japanske aksjer høyere.

Yenkursen har styrket seg fra 120 mot en dollar til 108 på vel to måneder. Dette slår negativt ut for japanske eksportører, som har budsjettert med en yenkurs på 115.

Resultatsesonger er i gang i USA. Aluminiumsselskapet Alcoa kom som forventet med skuffende regnskapstall for første kvartal med et fall i omsetningen på 15 prosent. Fjorårets overskudd på over 250 millioner dollar ble nesten utvisket.

«Forventningene er absolutt helt på bunnen», skriver markedsanalytiker Cheis Weston hos IG i en oppdatering.

Les også: Asia i dag: Kinas vanskelige dilemmaer

LES OGSÅ OM:

Milliardærer flokker til tre blokker: Jakter prisrekord i rikingblokk dnPlus

Skal snu trenden: Brokkoli utfordrer bensinpølser dnPlus (+)

Statoils problembarn er blitt pengemaskin: En halv «mong» i pluss dnPlus (?)

 

Se Rune Bjerkes forklaring:

Slik forklarer DNB-sjefen at Luxembourg-affæren kunne oppstå
- Det må ikke brukes som en unnskyldnig eller bortforklaring, men det er viktig å minne om dette...
01:34
Publisert:

Hold deg oppdatert på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.