Som DN skrev i onsdagsutgaven sendte en varsler flere konkrete bekymringsmeldinger til Vimpelcom- og Telenor-topper om Vimpelcoms avtale i Usbekistan allerede høsten 2011.

Les saken her: Luktet korrupsjon – slo alarm flere ganger dnPlus

-Varsleren ser ut til å ha formulert seg krystallklart, på en måte som ikke er til å misforstå. Det er underlig at et så tydelig varsel ikke førte mer konkrete resultater, men det vil forhåpentlig Deloitte-rapporten som kommer snart gå dypere inn i, det vil vi også gjøre i høringen i slutten av mai, sier Erik Skutle i kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Etter det DN erfarer har kontroll- og konstitusjonskomiteen satt 27. mai som tentativ dato for høringen, som skal bringe frem hvordan næringsdepartementet har utøvd eierskapet i Telenor.

 I et brev som ble sendt til næringsminister Monica Mæland (H) i midten av mars ber komiteen om at alle relevante dokumenter blir gjort tilgjengelig i forkant av høringen.

Det har vært uenighet i komiteen om den skulle be om å få overlevert dokumentene, og vedtaket ble gjort mot stemmene til Høyre og Fremskrittspartiet. Det er foreløpig ikke klart hvem som blir kalt inn til høringen, som er blitt lagt på is i påvente av Deloitte-rapporten.

I løpet av kort tid

Deloitte Advokatfirmas granskning av Vimpelcom-eierskapet ventes å være klar i løpet av kort tid. Konklusjonene kan komme allerede denne uken. Telenor-sjef Sigve Brekke vil ikke avsløre tidsplanen for fremleggelsen av Deloitte-rapporten, eller konklusjoner i rapporten, utover å bekrefte at selskapet har fått løypemeldinger underveis.

– Så fort vi får rapporten, skal den offentliggjøres, sier han.

"Krevende"

Brekke sier at Deloittes konklusjoner også vil få betydning for fremtiden til fire Telenor-topper som har vært fristilt siden november ifjor. Telenor-sjefen sier han har hatt kontakt med alle fire gjennom hele perioden, og at det har vært «krevende» for selskapet å ha finansdirektør og juridisk direktør ute av spill så lenge.

Trond Giske, nestleder i Arbeiderpartiet sier han ser frem til fremleggelsen av Deloitte-rapporten. Giske var næringsminister i perioden Telenor skal ha blitt varslet om mulig korrupsjon i deleide Vimpelcom.

-De gjentatte og konkrete advarslene fra varsleren gjør ikke spørsmålene vi har stilt fra politisk hold mindre aktuelle. Jeg forventer at Telenor-ledelsen legger alle kortene på bordet. Telenor må oppklare hvem som visste hva, og hva slags system selskapet har for å håndtere denne typen bekymringsmeldinger, sier Giske.

Les også:

Luktet korrupsjon – slo alarm flere ganger dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.