Til tross for rekordomsetning på over 4,2 milliarder kroner, ble resultat før skatt halvert ifjor for det familieeide entreprenørkonsernet Kruse Smith. Målt i prosent av omsetningen sank resultatet fra 2,6 til 1,2 prosent.

 

- Smertefullt

Hovedårsaken til resultatnedgangen er byggingen av Sandsfjordbrua i Suldal kommune i Ryfylke. Broen,  med en lengde på 580 meter og med største spenn på 290 meter, ble åpnet 27. november ifjor. Kontrakten Kruse Smith hadde med Statens Vegvesen var på 240 millioner kroner.

- Jeg vil ikke tallfeste nøyaktig hvor mye vi tapte på det prosjektet, men jeg kan si såpass at det var et sted mellom 50 og 100 millioner kroner. Det ble et smertefullt prosjekt for oss, sier konsernsjef Jan A. Hestås (59) når DN møter ham fredag formiddag.

- Hva gikk galt?

- Først og fremst brukte vi for lite ressurser på risikobildet på forhånd.  Dette var en brotype vi hadde lite erfaring med, og metodene vi hadde planlagt å bruke fungerte ikke etter planen. Og da vi ble forsinket, måtte vi  pøse på med folk for å holde tidsplanen. Det klarte vi, og kunden ble veldig fornøyd. Så noe har vi da å glede oss over, sier Hestås med et litt skjevt smil.

Preges av oljesmellen

Ved siden av veiprosjekter, har Kruse Smith hatt betydelig virksomhet innen boligbygging særlig i Rogaland, Agder og i Oslo de senere årene. I Oslo er etterspørselen god, men Hestås sier salget av nye boliger i Rogaland fortsatt ligger på et bunnivå etter oljesmellen. I Agder er nedgangen moderat.

- Jeg tror bunnen i boligmarkedet er nådd i Stavanger/Sandnes. I Kristiansandsregionen er vi litt usikre på hvilken effekt de mange nedbemanningene i underleverandørselskapene til olje/offshore vil slå ut, men det ser egentlig ganske greit ut så langt, sier han.

Kruse Smith-konsernet ble etablert i Kristiansand i 1935 og eies med 85 prosent av familien Leire. Konsernet hadde ved årsskiftet 906 ansatte.

 

Kruse Smith -konsern

 

Les også:
Inkassoboom i oljebeltet dnPlus

NOV-inntektene ned 63 prosent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.