Den kriserammede papirprodusenten Norske Skog har kranglet med sin revisor EY om verdsettingen av selskapets fabrikker og anlegg, og de to har blitt enige om å gå hvert til sitt.

Norske Skog har imidlertid slitt med å finne noen til å overta revisjonsoppdraget, og da generalforsamlingen i Norske Skog onsdag behandlet årsregnskapet og skulle velge ny revisor, var det ingen kandidater.

Norske Skog står dermed uten revisor.

Det begynner derfor å haste for selskapet:

  • I henhold til aksjeloven vil Brønnøysundregistrene sendte selskapet et varsel om manglende revisor, med en frist på en måned for å få ny revisor på plass.
  • Klarer ikke selskapet dette, sendes et nytt varsel som en kunngjøring. Der vil det gis en siste frist på fire uker for å rette mangelen, samt opplyses om at vilkårene for tvangsoppløsning er fylt.

Det er generalforsamlingen som velger revisor, og Norske Skog opplyste tidligere denne uken at det vil kalle inn til ekstraordinær generalforsamling for valg av revisor senere.

Gjør nedskrivingsvurdering

I mellomtiden har Norske Skog bedt konsulentselskapet Boston Consulting Group om å gi en oppdatert bransjeanalyse som grunnlag for Norske Skogs nedskrivningsmodell, og gjøre en ny test før andrekvartalsrapporten. Der vil en eller flere revisorer inviteres til "å delta i prosessen frem til oppdaterte nedskrivningstall".

Carsten Dybevig, kommunikasjonsdirektør i Norske Skog.
Carsten Dybevig, kommunikasjonsdirektør i Norske Skog. (Foto: Norske Skog)
- Prosessen vil ta fire til åtte uker, og vi vil kalle inn til ekstraordinær generalforsamling straks etter nedskrivingsvurderingen er klar. Vi har en samforståelse med Finanstilsynet om dette, sa kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog til DN tirsdag.

Striden med revisor EY står om selskapets fabrikker og anlegg. Styret mener verdiene i regnskapet er berettiget, mens revisor ment at verdien burde vært skrevet ned med minst to milliarder kroner.

DN skrev onsdag at Norske Skog er sterkt kritisk til at Finans­tilsynet nekter å avklare striden med revisjonsselskapet EY.

- Vi mener Finanstilsynet har vært for passivt. Vi har flere ganger bedt om at det går inn i saken, slik at vi kunne fått en avklaring i god tid før generalforsamlingen onsdag. Det sier seg selv at det hadde vært mest hensiktsmessig. Nå blir det ikke slik, sier Carsten Dybevig, kommunikasjonsdirektør i Norske Skog til DN tirsdag.

Anne Merethe Bellamy, direktør for markedstilsyn i Finanstilsynet, avviser kritikken:

- Det er vårt privilegium å avgjøre hva vi bruker våre ressurser på. Vi tar mer typisk tak i saker hvor markedet ikke ser situasjonen. Dersom vi skulle gå inn i saken, ville det ta tid. Dette må gå sin gang. Vi ser det ikke som vår rolle å avklare dette, sier Bellamy.

 

Det er selskapets generalforsamling som formelt velger ny revisor.

Leder i revisorforeningen, Per Hanstad, har tidligere uttalt til DN at det er veldig sjelden et selskap ikke blir enig med revisor til slutt, selv om en er uenige.

Kredittanalytiker Thomas Faeh i meglerhuset Carnegie følger Norske Skog nøye.

– Det vil overraske meg om de finner en høyprofilert revisor, som EY, som vil være villig til å stikke hodet frem og si at EY tar feil, at fabrikkene er mye mer verdt, sier Faeh, som tror selskapet kan komme til å velge et mindre, norsk revisjonsfirma, sa han til DN i begynnelsen av mai, da omfanget av uenigheten mellom Norske Skog og EY ble kjent.

DN har tidligere skrevet at dagens revisor EY kan gjøre det vanskelig for selskapet å finne en ny revisor da en ny revisor plikter å spørre EY om det er forhold som tilsier at det ikke kan påta seg oppdraget.

LES OGSÅ:

 

 

 

- Anbefalt av DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.