En uttalelse fra Oljedirektoratet (OD) til Teknisk Ukeblad (TU) får oljegründer og tildligere olje- og energiminister Ola Borten Moe til å se rødt. I artikkelen uttaler en talsmann fra Oljedirektoratet seg negativt om en søknad Moes selskap Okea har sendt til Olje- og energidepartementet om å få kjøpe 60 prosent av Yme-feltet fra Repsol.

- I OKEA er vi forbauset og spørrende til de kommentarer OD gir til TU om Yme. Vi har ikke søkt OD om noe som helst, og heller ikke levert inn en PUD. Vi har heller ikke søkt om å overta operatørskapet på Yme, skriver Borten Moe i en epost til pressen.
Okea valgte mandag å gå ut med en slik felleserklæring etter at selskapet ble kontaktet av mange journalister med bakgrunn i artikkelen fra Teknisk Ukeblad.

På retrett

Etter eposten fra Ola Borten Moe gjør hans gamle undersåtter i Olje- og energidepartementet (OED) og Oljedirektoratet øyensynlig retrett.

- Saken er stilt i bero av OED, sier Bjørn Rasen i Oljedirektoratet.
- Det er de som kommenterer saksbehandlingen videre, sier han.

Det var Rasen som i artikkelen i Teknisk Ukeblad mente Okeas søknad ga mangelfulle svar. Nå vil han ikke si mer. Departementets talskvinne Ella Ege Bye Mørland sender i stedet en skriftlig erklæring som bekrefter at den innleverte søknaden er en sak for departementet.

- Olje- og energidepartementet er svært positiv til det initiativet Okea har tatt for å få ut verdiene som ligger i Yme. Det vil i så fall være i samsvar med god ressursforvaltning. Myndighetsbehandlingen av overdragelsessaker tilligger departementet. Okea og Repsol arbeider med en justert avtale, skriver hun.

Hun skriver at samtykkesøknaden er stilt i bero etter anmodning fra selskapene, og at det ikke ligger noen dramatikk i dette.

Har bare søkt om å få kjøpe

Borten Moe skriver at det Okea egentlig har søkt departementet om, er å overta Repsols eierandel på 60-prosent i Yme-feltet. Selskapet har i den anledning varslet at det har som ambisjon er å levere inn en revidert plan for utbygging og drift (PUD) i løpet av året.

- I henhold til avtalen med operatøren har OKEA forfulgt våre ideer om hvordan Yme kan bli et godt prosjekt og vi har forestått det praktiske arbeidet fram mot revidert PUD. Dette arbeidet har i samarbeid med operatøren Repsol fortløpende blitt forelagt partnerskapet på vanlig vis, skriver Ola Borten Moe.

- Gjennom vårt arbeid med Yme det siste halvåret har vi ikke funnet noe som endrer vår tro på at dette er et godt prosjekt for oss og for samfunnet. Vi ønsker å snu en av Norges største industriskandaler til noe som skaper verdier og arbeidsplasser for det norske samfunnet. Slik vi har forstått ODs mandat og oppdrag burde de bejublet et slikt initiativ, ikke stille spørsmålstegn ved det gjennom å svare på spørsmål de ikke har fått. Vi mener fremdeles det er realistisk å levere inn en revidert PUD for Yme i løpet av året. I forkant av sommeren venter vi inn tilbudene på rigg og prosessanlegg for Yme. Disse er de klart største kontraktene og vil være avgjørende for om det blir et prosjekt eller ikke. Om OKEA, partnerskapet og leverandører ikke lykkes med dette, vil brønnene plugges og verdifull infrastruktur fjernes til en kostnad på 3 milliarder, skriver han.

Har ambisjoner

Han understreker at en betingelse for Repsol-kjøpet er at en ny operatør må komme på plass i lisensen, men det trenger ifølge Borten Moe ikke være Okea.

- Vi har imidlertid varslet at vår ambisjon er å overta operatørskapet. Det vil vi ikke kunne gjøre før vi er prekvalifiserte som operatør og departementet godkjenner en konkret søknad fra lisensen. OKEA ble som kjent prekvalifisert som partner i april, og vi er allerede i gang med jobben som må gjøres for å bli kvalifisert som operatør på dette og andre prosjekt. Vi har imidlertid ikke søkt om operatørskapet på Yme nå. Repsol er operatør og vil være det inntil en annen operatør departementet godkjenner er på plass. Det er blant annet dette spørsmålet vi nå forsøker å løse sammen med Repsol og som vi vil komme tilbake til når ting er avklart, skriver han.

Borten Moe understreker at aktørbildet på norsk sokkel er i sterk endring. Etter hans oppfatning vil sokkelen også være avhengig av nye aktører som jobber annerledes og ser muligheter der andre ser problemer om samfunnet skal lykkes med å opprettholde aktivitet og verdiskaping. Han mener Okea allerede har oppnådd gode resultater med sine rundt 20 ansatte, og opptrer i henhold til ønskene fra både Storting og regjering. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.