Verken Arbeidstilsynet eller politiet følger opp arbeidet mot sosial dumping i arbeidslivet slik Stortinget har bedt om. Etater og ansvarlige statsråder får skarp kritikk fra Riksrevisjonen i nye rapporter.

- Arbeidstilsynet bruker bare overtredelsesgebyr i 0,1 prosent av tilfellene av sosial dumping de finner. Bare 0,8 prosent blir anmeldt til politiet. Politiet bruker lang tid og prioriterer ikke arbeidslivskriminalitet slik Riksadvokaten har bedt om.

Slik oppsummerer riksrevisor Per-Kristian Foss de alvorligste funnene i to ferske rapporter fra Riksrevisjonen om arbeidsmiljøkriminalitet.

- Staten har åpenbart ikke lyktes med å gå foran som eksempel med spesielt sterk prioritering av kampen mot sosial dumping, slik Stortinget har bedt om, sa Foss under en pressekonferanse tirsdag.

- Underlig

Etatene får kraftig kritikk for sine prioriteringer, oppfølging av sakene og koordineringen dem i mellom i arbeidet mot arbeidsmiljøkriminalitet.

Kritikken begrunnes særlig med at Stortinget har gitt bestemte beskjeder om at disse skulle være annerledes, og at stat og kommune selv skulle gå foran som eksempler. Kritikken føres videre til statsrådene som øverste ansvarlige.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) får kritikk av riksrevisor Per-Kristian Foss.
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) får kritikk av riksrevisor Per-Kristian Foss. (Foto: Mikaela Berg)

- Jeg hadde ventet at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie hadde gitt større grad av konkretisering av regler og arbeid etter Stortingets og regjeringens klare prioritering. Det er for å si det forsiktig underlig at statsråden i sitt svar til revisjonen sier at kompetanse i Arbeidstilsynet ikke er et problem når de som arbeider i felten sier det motsatte, sier Per-Kristian Foss.

Ifølge riksrevisoren bør også Justisdepartementet ta sin del av kritikken for politiets manglende proritering og kvalitet i arbeidet mot arbeidsmiljøkvalitet.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) er helt enig med kritikken fra Riksrevisjonen:

- Arbeidslivskriminalitet er et alvorlig problem som har vokst, blitt grovere og mer komplisert det siste tiåret. Jeg er derfor helt enig med Riksrevisjonens beskrivelse av alvoret. Vi er ikke i mål, men mye har blitt gjort gjennom 2015 og 2016 for å styrke kampen mot arbeidslivskriminalitet, skriver Hauglie i en epost.

Funn

Det var ekspedisjonssjef Kjell Bildøy som gjennomgikk de konkrete funnene i de to beslektede forvaltningsrevisjonene som ble presentert tirsdag.

- Grov arbeidsmiljøkriminalitet er et økende problem. Men Arbeidstilsynet bruker i liten grad reaksjoner som virker avskrekkende - heller ikke muligheten til å stanse arbeid om pålegg ikke etterleves. De anmelder også lite, sa han.

Ifølge ekspedisjonssjefen er det betydelig grad av kontroll av adgangskort til arbeidsplasser, men lite av lønnsforhold. Mange av Arbeidstilsynets inspektører føler de mangler kompetanse.

Fører få tilsyn

Språk er et problem, samtidig som det kan være vanskelige å avsløre om dokumenter er ekte eller falske. Det er også et problem at mange inspektører gjør for få tilsyn til å få jobben «under huden».

- De siste 12 månedene har 40 prosent av inspektørene gjort fem eller færre inspeksjoner, sa Bildøy.

Gjennomsnittstid for politiets etterforskning av arbeidsmiljøsaker var ifølge revisjonen 237 dager i 2015. Av 40 undersøkte anmeldelser ble det ikke gjennomført avhør i ti saker.

Riksrevisjonen påpeker også mangelfull etterlevelse av foreliggende regler - hvor noen også oppfattes som uklare. Annen kritikk går på svak internkontroll av arbeid og måloppnåelse.

Reagerer

LO, NHO og skattedirektøren reagerer alle på kritikken mot mangler i arbeidet mot sosial dumping:

Dette er svært viktige avsløringer, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen.

Han mener  seriøse organiserte bedrifter og arbeidstagere er de første som merker det når kriminalitet og sosial dumping brer om seg.

-Riksrevisjonen bekrefter i dag det vi lenge har sagt, nemlig at vi ser stadig mer kriminalitet og sosial dumping. Rapporten er et tydelig signal til arbeidsministeren om at hun må handle,  sier Gabrielsen.

NHOs Arnhild Gjønnes mener svak kompetanse blant offentlige innkjøpere  kan ha bidratt til at  arbeidsmiljøkriminalitet brer om seg  - særlig når avtaler om bygging inngås.  -Det er på høy til å styrke kompetansen, sier Gjønnes. Hun ser gjerne at NHO, LO og KS´ felles forslag om å opprette et "anskaffelsesakademi" realiseres  så fort som mulig.

Skattedirektør Hans Christian Holte sier skatteetaten har vært utålmodig når det gjelder politiets etterforskningskapasitet, men at situasjonen er i ferd med å bedre seg.  Han erkjenner  at   Arbeidstilsynets  inspektører  har hatt vanskelig for å få  opplysninger fra hans etat  i saker om  sosial dumping, men åpner nå for mindre streng tolkning av taushetsreglene,.

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.