Wilsgård Fiskeoppdrett og Nor Seafood får likevel sette ut en million steril oppdrettslaks. Det er klart etter at Nærings- og Fiskeridepartementet onsdag gjorde om Mattilsynets vedtak om å nekte utsett av triploid (steril) laks.

– Vi har jo litt ulikt syn på dette. Omgjøringen skjer i første rekke fordi departementet og Mattilsynet har vurdert enkelte rettslige spørsmål ulikt, sier Sandberg til DN. 

Naturvernforbundet mener det er feil av Sandberg å "overprøve fagetaten" nok en gang.

- Vi er svært skuffet over at ministeren overprøver fagetaten. Triploid fisk kan være en risiko og bør ikke tillattes utsatt i norske farvann. Mattilsynets anbefaling bør følges, sier generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet.

- Først og fremst gjør vi dette fordi vi ønsker å få dokumentert resultater med utsett av steril laks, av hensyn til villaksen vår. Vi får nå viktig kunnskap som alle aktører i næringen kan dra nytte av, sier Sandberg til DN. Steril oppdrettslaks kan ikke påvirke villaksens gener i tilfelle den rømmer og blander seg med villaks.

- Ingen av oss ønsker at dette går på bekostning av fiskevelferden. Vi har satt meget tøffe krav til Wilsgård som han må følge opp, sier Sandberg.

Hastebehandling x 2

I slutten av mai ble Sandberg kraftig kritisert etter å ha hastebehandlet en klage fra oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon (NRS). Departementet besluttet i løpet av en arbeidsdag å oppheve Mattilsynets avslag på oppdrettsselskapets dispensasjonssøknad for å få sette ut steril laks nær en lakseelv.

Denne gangen tok det fire arbeidsdager fra Mattilsynet 15. juni avslo å gi dispensasjon, til Sandberg onsdag morgen før Oslo børs åpnet, offentliggjorde at også dette avslaget fra Mattilsynet ble omgjort.

- Tvilen var litt sterkere denne gangen enn forrige gang. En ukes tid har det tatt å behandle saken, sier Sandberg.

Wilsgård Fiskeoppdrett hevdet i DN forrige uke at selskapet kunne gå glipp av salgsinntekter på 300 millioner kroner, hvis Mattillsynets vedtak ikke ble endret.

– Én million laksesmolt står i fare for å bli destruert. Med dagens laksepris har fisken en slakteverdi på 300 millioner kroner, og ville gitt oss 100 millioner kroner i fortjeneste. Jeg håper vedtaket blir omgjort av fiskeriministeren slik at vi får satt ut fisken, noe annet vil være en katastrofe for oss, sa daglig leder Fredd Wilsgård til DN.

– Vi har ikke mer enn tiden og veien, de luxe, sa oppdretter Fredd Wilsgård da han fikk avslag fra Mattilsynet. Nå har han fått hjelp fra fiskeriministeren.
– Vi har ikke mer enn tiden og veien, de luxe, sa oppdretter Fredd Wilsgård da han fikk avslag fra Mattilsynet. Nå har han fått hjelp fra fiskeriministeren. (Foto: Lars Åke Andersen)
"Vi har ikke mer enn tiden og veien, de luxe"

Wilsgård Fiskeoppdrett fikk tillatelse fra Mattilsynet til å produsere en million steril laksesmolt for to år siden, og planen var den skulle settes ut på to av de grønne oppdrettskonsesjonene den fikk av Regjeringen.

– Fisken skal ut i havet i løpet av de neste ukene. Vi har ikke mer enn tiden og veien, de luxe, sa Wilsgård da Mattilsynet avslo søknaden. Han håpet da på rask saksbehandling i departementet, og ble hørt.

Wilsgård Fiskeoppdrett er deleid av NRS, som fikk samme avslag fra Mattilsynet tidligere i år, før det ble omgjort av fiskeriministeren. Mattilsynet mente da, som nå, at selskapene ikke kan dokumentere god nok fiskevelferd for produksjon av steril laks.

– Selv om Wilsgård Fiskeoppdrett as og Nor Seafood as har laget nye planer og risikovurderinger i forkant av utsettet som de har søkt om, vurderer vi at risikoen er høy for at dette ikke vil fungere i praksis, uttalte avdelingssjef Arnt Inge Berget i Mattilsynet Nord i en melding på Mattilsynets nettside.

Dyrevelferd

Det er ikke fiskeriminister Per Sandberg enig i.

- Ut i fra det vi vet i dag, er det fullt mulig å holde triploid fisk på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte – gitt at de riktige forutsetningene er tilstede, skriver departementet i sin begrunnelse for å omgjøre vedtaket.

- Dette bidrar til å løfte frem en driftsmåte som i vesentlig grad vil bidra til å redusere miljøkonsekvensene ved en ev. rømming av oppdrettsfisk. Samtidig ivaretas fiskevelferden, sier Sandberg.

Mattilsynet påla i mars i år Wilsgård Fiskeoppdrett å destruere 700.000 sterile laks, som hadde blitt rammet av sårbakterien tenacibaculum. Wilsgård mener sykdommen ikke hadde sammenheng med at fisken var triploid (steril).

Triploid laks har tre kromosomsett i stedet for to, noe som gjør den steril og derfor ikke kan påvirke villaksens gener om den skulle rømme.

Strenge krav

Vedtaket fra fiskeriminister Per Sandberg er slik:

Wilsgård Fiskeoppdrett AS/Nor Seafood AS gis dispensasjon etter akvakulturdriftsforskriften § 20, jf. § 68 annet ledd, til å sette ut inntil 1 000 000 triploid fisk på lokalitet Ytre Jøvika. Dispensasjonen gis på følgende vilkår:

-              Wilsgård skal utarbeide en ny helhetlig internkontrollprosedyre for fiskevelferd, inkludert en plan for å sikre tilstrekkelig opplæring av ansatte som skal håndtere slik fisk. Velferdsprosedyren skal inneholde et tak for maksimal dødelighet som innebærer at utsettet skal avsluttes humant med utslakting straks taket for maksimal dødelighet nås. Denne del av prosedyren skal baseres på HI sin modell for vurdering av god og dårlig velferd gjengitt i risikovurderingen for 2013 og 2016. Det forventes også at resultater fra SWIM-analyser legges til grunn. Ledelsen i selskapet skal fortløpende følge opp at prosedyren er kjent og blir fulgt. Prosedyren skal være ferdig innen 1 måned fra dette vedtaket er mottatt og Mattilsynet skal orienteres med en kopi.

-              Dersom utsettet blir slaktet ut av hensyn til fiskevelferden, skal Mattilsynet ha en rapport med evaluering av utsettet og antatte årsakssammenhenger. Rapporten skal utarbeides sammen med Havforskningsinstituttet og fiskehelsetjenesten og leveres Mattilsynet senest innen 3 måneder etter utslaktet. Innholdet med de viktigste læringspunktene må påregnes publisert på Mattilsynets nettsider.

-              Dispensasjon skal brukes til å fremskaffe dokumentasjon på om produksjon av triploid laks er velferdsmessig forsvarlig, som beskrevet i søknaden, og uansett minimum slik:

o             Undersøkelsene som blir gjort må være av en slik kvalitet at det er sannsynlig at det kan trekkes konklusjoner ut fra dem.

o             Dokumentasjonen skal gjennomføres av fiskehelsepersonell, og med en frekvens på minimum en gang pr mnd. Bearbeiding av data skal gjennomføres av uhildet faginstitusjon (forskningspartnere) med vitenskapelig kompetanse på fiskevelferd, og data skal inngå i offisiell dokumentasjon av metoden.

o             Forskningspartnerne skal kunne koordinere innhenting av dokumentasjonsdata fra ulike anlegg med forskningstillatelse på triploid fisk, slik at dokumentasjonen kan sammenstilles og analyseres på hensiktsmessig måte i en samlet rapport fra forskningspartnerne.

-              Dokumentasjon som fremskaffes i tråd med ovennevnte skal være allment tilgjengelig.

Videre gis det godkjenning etter etableringsforskriften § 5 for hold av triploid fisk på lokaliteten Ytre Jøvika med hensyn til dyrevelferd.

Dette vedtaket kan ikke påklages.

Dette vedtaket er fattet av statsråd Per Sandberg.

 

 

- Ingen tegn til alvorlige ringvirkninger  

- På 45-årsdagen til kona ifjor, økte lånet vårt med nær 2,5 millioner dnPlus

Tar oppgjør med Statoil dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.