Norske husholdninger planlegger å bruke rundt 20.200 kroner i snitt, mens svenske og danske har feriebudsjett på henholdsvis 17.100 og 16.700 kroner. Undersøkelsen TNS Gallup har gjort på oppdrag for Nordea, og justert for konsumprisindeks, viser dette laveste sommerferiebudsjett siden 2006 for nordmenn.

– Jeg tror nordmenn begynner å ta oljenedturen inn over seg. Selv om lave renter opprettholder kjøpekraften vår, virker det som om vi er litt føre var og reagerer med å kutte forbruket. Nordmenn bruker fortsatt overlegent mer på ferien enn det våre nordiske naboer gjør, men vi ser at forskjellene sakte, men sikkert er i ferd med å utjevne seg, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til NTB.

Trend

Budsjettgapet mellom Norge og nabolandene skyldes delvis at svensker og dansker oftere velger kortreiste ferier, særlig i eget land, på egen hytte eller hos venner og familien. Nå begynner de i økende grad å velge Norge når de skal til utlandet:

– Totalinntrykket fra reiselivsbransjen er at dette ikke er en eksplosiv trend, men mer en gradvis, positiv utvikling som blant annet skyldes valutakursen. Det kan se ut som vi får en rekordsommer på toppen av fjorårets rekordsommer, sier fagsjef Robert Hval Straumann i Virke Reise.

I Innovasjon Norges turistbarometer , et ekspertpanel fra norsk og utenlandsk reiselivsnæring, sier hele 61 prosent at de tror på flere utenlandsreisende til Norge i år. Etter økning de siste to årene tror fremdeles 33 prosent på ytterligere økning fra Danmark, mens 50 prosent tror på økning fra Sverige.

Skeptiske

Nøkkeltall fra Innovasjon Norge sammenstiller hva folk i ulike land i 2015 trodde om Norge som ferieland og hva de som faktisk var her, sa etterpå. Svensker og dansker var mest skeptiske til Norge av alle potensielle turister. Særlig dårlig trodde de om Norges attraksjoner og severdigheter, tilgangen til gode matopplevelser, lokale spesialiteter og en gjestfri lokalbefolkning. Men blant dem som faktisk hadde vært i Norge, var ni av ti svært fornøyd med alle disse faktorene.

Statistikken viser da også at svensker og dansker som har vært på norgesferie ofte kommer tilbake.

Det som i utgangspunktet trekker dem til Norge er det samme som for mange andre turister: Tilgang til naturopplevelser. De siste årene er det noen spesifikke faktorer som frister enda mer enn før. Særlig storslått natur, muligheter for å gå tur, muligheter for å stå på ski og en spennende kultur og historie.

Trekkplaster

Straumann i Virke Reise trekker fram de samme årsakene når han skal forklare at flere turister velger Norge:

– Vi ser at aktive opplevelsesferier øker: Folk er ikke lenger fornøyd med å se en fjelltopp, den skal bestiges. Her har Norge mye å tilby. Men det er andre årsaker også. De som selger Norge ute, snakker om svak kronekurs som gir gunstigere priser, men også om inntrykket folk har. Norge oppfattes generelt som trygt, moderne og hygienisk. Vi har et høyt teknologisk nivå, byer med lite kriminalitet og ren, urørt, men tilgjengelig natur.

– Det er vanskelig å måle effekten av imaget vårt, men framveksten av begrepet «bærekraftig turisme» tjener nok Norge, sier Straumann. (©NTB)

Les også:

Bilindustrien holder pusten Bilindustrien holder pusten

Alt avhenger av én ting: – - Det kan gå fort - eller ta uendelig lang tid

Valutastrateg: – Det stormer rundt kronen

Sjekk vårt interaktive kart: Frykter brexit-smitte dnPlus

Ser brexit som Trump-forsmak: – En forsmak på det amerikanske presidentvalget dnPlus (+)

Asle Toje: Å våkne blant stjernene dnPlus (+)

Bedragersyndromet: De er flinke – men tror suksessen er ufortjent magasinetPlus (+)

Hør Finansredaksjonens brexit-spesial:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 
Systembolagets beste og verste kjøp
Salget på Vinmonopolet går ned for første gang på 20 år, og stadig flere nordmenn handler i Sverige. Dagens Næringsliv har testet over 120 viner fra Systembolagets sortiment i Strømstad. Vi gir deg de beste og verste kjøpene.
02:36
Publisert: