Flere råvarerelaterte aksjer tynget markedet, mens finans og oppdrett var blant sektorene som bidro positivt.

Den amerikanske dollaren styrket seg mandag etter uttalelser fra visesentralbanksjef Stanley Fischer i Federal Reserve i helgen. Fischer var optimistisk til de økonomiske utsiktene, og signaliserte at det var mulig å sette opp renten i 2016.

Dollarindeksen, som måler dollar mot en kurv av utenlandsk valuta var opp 0,13 prosent mandag ettermiddag. Den sterke dollaren tynget oljeprisene og prisene på basemetaller.

- Aluminium korrigerer ned etter oppgangen den seneste tiden ettersom dollaren styrker seg. Kinesiske smelteverk øker produksjonen og starter opp igjen nedstengte smelteverk i provinser som Guangxi og Guizhou, sier analytiker Wang Rong i Guotai Junan Futures til Bloomberg News.

Aluminiumsprisen var ned 0,15 prosent til 1.664,5 dollar per tonn, mens Norsk Hydro falt 1,9 prosent.

Under 50 dollar igjen

Brent 1. posisjon ble handlet for 49,45 dollar fatet mandag ettermiddag, mot 50,55 dollar fatet da Oslo Børs stengte fredag.

Nedgangen kommer etter syv dager med prisoppgang, den lengste oppgangsperioden på fire år, idet Irak planlegger å øke sin oljeeksport, og idet opprørere i Nigeria erklærer at de vil stanse kamphandlingene, skriver Bloomberg News.

DNB Markets viser i tillegg til fortsatt økende riggaktivitet i Nord-Amerika og en styrket dollarkurs som forklarende faktorer bak bevegelsen i oljeprisen.

Inngikk forlik

Fred. Olsen Energy-aksjen steg 13 prosent til 16,10 etter å ha inngått et forlik med Hyundai Heavy Industries knyttet til semiriggen «Bollsta Dolphin». I en felles melding fremgår det at Hyundai vil overta eierskap til riggen og betaler tilbake 176,4 millioner dollar, som var det første avdraget på riggen.

SEB oppgraderer anbefaling på Fred. Olsen Energy til hold fra salg etter dagens melding, mens DNB Markets og Nordea Markets opprettholder salgsanbefaling.

Forliket, som tilsvarer 22 kroner per Fred. Olsen Energy-aksje, er et betydelig skritt i riktig retning og et steg bort fra finansielt stress, mener SEB. De har kun oppjustert kursmålet på aksjen med ti kroner til 16 kroner ettersom det fortsatt er hindre som må passeres.

DNB Markets endrer ikke syn på størrelsen eller timing av en refinansiering av Fred. Olsen Energy, og opprettholder kursmål på 10 kroner. De venter en refinansiering innen 2018 for å adressere forfall i 2019/2020,

Nordea Markets opprettholder kursmål på fem kroner. På deres estimater er tilstrekkelig likviditet for selskapet nå sikret til 2018, og det ventes at brudd på lånebetingelse vil trigge en refinansiering i 2017/2018.

Fred. Olsen Energy-aksjen var omsatt for 54 millioner kroner på Oslo Børs.

Flere oppgraderinger

BW Offshore-aksjen steg 6,3 prosent løftet av at både Pareto Securities og Nordea Markets anbefaler sine kunder å kjøpe aksjen.

Lerøy Seafood Group endte opp 3,9 prosent til 363,50 kroner. Danske Bank Markets oppgraderer Lerøy og Austevoll Seafood til kjøp fra hold, ifølge en oppdatering mandag.

«Mens vi fortsatt ser noe kortsiktig nedsiderisiko fra fortsatt negativ nyhetsstrøm de kommende månedene, oppgraderer vi vår anbefaling fra hold til kjøp. Etter den nylige korreksjonen i lakseprisene ser Lerøys relative verdsettelse attraktiv ut, og vi tror selskapet er bedre forberedt enn de andre selskapene på å kutte kostnadene», skriver meglerhuset.

Kursmålet på Lerøy nedjusteres til 405 kroner fra 420 kroner.

DNB Markets nedjusterer sitt kursmål på Lerøy Seafood Group til 470 kroner fra 500 kroner. Kjøpsanbefalingen opprettholdes.

Meglerhuset viser til at Lerøy rapporterte et driftsresultat i andre kvartal på 760 millioner kroner, som var på linje med forventingen, men selskapet tok samtidig ned guidet volum med seks prosent.

DNB, som steg 1,3 prosent, var aksjen som trakk hovedindeksen på Oslo Børs mest opp mandag. Også andre finansaksjer som Sparebank 1 SR-Bank og Storebrand bidro positivt.

Seadrill, Prosafe og Avance Gas er denne uken på IHS Markits oversikt over de meste shortede europeiske aksjene som legger frem resultater denne uken. Den seneste måneden har antallet shortede Seadrill-aksjer økt med fire prosent, mens andelen shortede Prosafe-aksjer har økt 33 prosent. Shortandelen Avance Gas-aksjer har falt 27 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,02 prosent mandag til 612,41 poeng, omsatt for 2.178 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.