USA vil fjerne økonomiske sanksjoner mot Myanmar. Aung San Suu Kyi vil ha selskaper som vet hvordan de kan tjene penger til landet.

Den røde løperen er rullet ut for Aung San Suu Kyi i Washington DC denne uken. Under et møte med president Barack Obama ble det bekreftet at de økonomiske sanksjonene mot Myanmar (tidligere Burma) vil bli fjernet i løpet av kort tid.

 

Lokker med profitt

Norge og de fleste europeiske land fjernet sanksjonene mot Myanmar for flere år siden. Dette åpnet opp for at blant annet Telenor kunne foreta milliardinvesteringer i et moderne mobiltelefonnett. Dette har vist seg å bli en suksess hvor Telenor allerede tjener penger.

Amerikanske selskaper har holdt igjen. Amerikanske investeringer i Myanmar er på kun 250 millioner dollar. Til sammenligning har kinesiske selskaper investert rundt 18 milliarder dollar i Myanmar og thailandske over 10 milliarder dollar.

- Burma er inne i varmen, sier den australske akademikeren Sean Turnell, som er økonomisk rådgiver for regjeringen som ledes av Aung San Suu Kyi til Wall Street Journal.

Den amerikanske presidenten har valgt å lytte på Aung San Suu Kyi, som var skeptisk til at de økonomiske sanksjonene ble fjernet for tidlig. Nå gir hun sin fulle støtte. Hun lokker med et land med en åpen økonomi og muligheter til å tjene penger.

- Jeg har alltid sagt at vi ikke har bruk for forretningsmenn som ikke er i stand til å skape overskudd. Jeg forventer at investorer kommer til landet vårt for å tjene penger. Det betyr også profitt for oss også, sa hun under en tale i Washington DC.

 

Frykter kinesiske selskaper

Aung San Suu Kyi, som er forhindret fra å bli Myanmars president, har nylig vært i Kina. Kinesiske selskaper er den største investoren i landet og har opparbeidet tette bånd til militæret og lokale næringslivstopper som har vært på vestlige sanksjonslister.

De etterlyser amerikanske selskaper og investorer.

- Hvis amerikanske selskaper ikke kommer hit må vi jobbe sammen med kinesiske selskaper. De vil monopolisere økonomien. Vi har ikke noe valg, sier entreprenøren Khin Shwe, som har bygd opp et av Myanmars største anleggsselskaper, til Wall Street Journal.

Han har vært på den amerikanske sanksjonslisten inntil denne uken på grunn av sine tette bånd til Myanmars tidligere mektige etterretningssjef.

Den nye nasjonalforsamlingen vil godkjenne en nye investeringslover i løpet av kort tid. Denne skal blant annet gjøre det enklere for mindre investorer å etablere seg i Myanmar og støtte økt konkurranse.

Målet er å forhindre at storselskapene og innflytelsesrike familier får dominere i økonomien, slik det har skjedd i Sør-Korea, Filippinene, Thailand og Indonesia.

 

Asiatisk vekstkomet

Det forventes at Myanmar får en økonomisk vekst på over åtte prosent årlig de neste fem årene. Dette er den høyeste veksten i Asia. Det er høy arbeidsledighet i landet og over fire millioner av landets innbyggere jobber i Thailand, Malaysia og Singapore.

USA vil også gi Myanmar fordelaktige betingelser for eksport til USA. Dette gjelder også edelstener. Myanmar er verdens største eksportør av jade.

Myndighetene ønsker å etablere en konkurransedyktig eksportindustri. Lønningene er de laveste i Asia. Det er langt frem. Eksport av tekstiler til USA var på rundt 700 millioner dollar i fjor. Til sammenligning eksporterte Vietnam tekstiler for 27 milliarder dollar i 2015.

Aung San Suu Kyi og regjeringen har et enormt forventningspress mot seg for å skape arbeidsplasser, øke levestandarden og redusere fattigdommen. Infrastrukturen er sammenlignbar med hva den var i Thailand på 1950-tallet.

- Parallelt med politiske reformer må vi jobbe med økonomiske reformer for å utvikle den økonomiske og sosiale situasjonen til folket, sier Aung San Suu Kyis pressetalsmann U Zaw Htay til New York Times.

Han sier at myndighetene vil la næringslivstopper som bygde seg opp takket være godt kontaktnett til den tidligere militærjuntaen få konkurrere på like vilkår.

- Vi vil la fortiden ligge, men de kan ikke fortsette som tidligere. De må jobbe for det beste for folker, sier Htay.

 

Markedene

Deler av Asia har tatt fri i forbindelse med den tradisjonelle kinesiske høstfestivalen på fredag. Investorer venter på sentralbankene i USA og Japan, som skal holde møter neste uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv: 

Her får barna smake maur fra Maaemo
Jørgen Lund Dalen (8) smaker på maur, servert av Maaemo-kokk Peder Støylen. Maaemo, Kontrast, Sentralen, Det norske kokkelandslaget og flere andre kokker i toppsjiktet stilte opp gratis på Geitmyra matkultursenters 5-årsjubileum søndag.
01:05
Publisert:
 

Petter Stordalen: - For meg handler det om å tjene mest mulig penger, slik at hun får mer penger til å redde verden.
Hele tiden mens Gunhild Stordalen har ligget på sykehus og fått behandling for den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerodermi har hun drømt om å klappe kyr. Det fikk hun på Dyrsku'n i Seljord.
01:51
Publisert: