Mandag setter representanter for Norge og Russland seg ved forhandlingsbordet i Moss.

Forhandlingene fastsetter hvor store kvoter som skal fiskes, og Norges andel av disse. Det skal forhandles om kvoter for torsk, hyse, lodde, uer og blåkveite. Alt i alt vil det handle om langt over 1 million tonn fisk.

Norge har fiskeriavtaler med en rekke land, men forhandlingene med Russland kommende uken den aller viktigste. Her skal det forhandles om den verdifulle torsken i Barentshavet, som er avgjørende for både skreisesongen og tørrfiskeksporten.

- Betydelige eksportinntekter

- Vi forhandler om selve livsgrunnlaget for alle som lever av fiske, så klart at dette er viktig for veldig mange samfunn langs kysten. Men også for nasjonen. Sjømateksporten gir betydelige eksportinntekter til landet, og har de siste årene satt stadig nye rekorder, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding fra departementet.

Årets forhandlinger markerer også at det er 40 år siden daværende fiskeriministere Eivind Bolle og Alesandr Isjkov undertegnet den aller første fiskeriavtalen mellom Norge og Russland.

- Fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland er sterkt og godt. Det har overlevd både kald krig og Sovjetunionens fall og vi høster stor anerkjennelse i resten av verden for hvordan vi klarer å samarbeide om en felles ressurs, sier fiskeriministeren.

Går forhandlingene som planlagt, vil neste års avtale undertegnes på torsdag, heter det i meldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.