Tidligere meglerstjerne og nåværende forvalter Jan Petter Sissener i fondet Sissener Canopus har posisjonert seg foran valgresultat i USA natt til onsdag norsk tid.

- Vi var for tidlig ut med å kjøpe nedside-beskyttelse. Det er først nå den begynner å virke, sier Sissener.

Sissener forvalter rundt 1,4 milliarder kroner gjennom sitt fond Sissener Canopus, som har slått Oslo Børs fire år på råd.

Forvalter Jan Petter Sissener sikrer seg før USA-valget.
Forvalter Jan Petter Sissener sikrer seg før USA-valget. (Foto: Mikaela Berg)

Investor Morten Astrup har derimot et helt annet syn:

- Vi gjør ingen tilpasninger i porteføljen i forkant av valget, ettersom vårt grunnsyn er at uansett resultat vil det være å betrakte som kortsiktig støy i markedet, sier Astrup.

Han er bosatt i Sveits, men har sin arbeidsplass som sjef for forvaltningsselskapet Storm Capital i London.

Morten Astrup i Storm Capital Management gjør ingen endringer før USA-valget. Foto: Aleksander Nordahl
Morten Astrup i Storm Capital Management gjør ingen endringer før USA-valget. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
 

Republikanernes presidentkandidat, forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump, har den siste tiden tatt innpå sin demokratiske rival, den tidligere utenriksministeren og førstedamen Hillary Clinton, på flere meningsmålinger. Det har satt en støkk i verdens finansmarkeder.

Les mer her: 

Sikrer seg før USA-valg

- Jeg har 20 prosent av porteføljen i kontanter og så har jeg kjøpt put-opsjoner. Opsjonene dekker rundt 35 prosent av porteføljen og med stigende andel i synkende markeder, forteller Sissener.

En salgsopsjon (såkalt put option på engelsk) gir en retten til å selge et verdipapir på et gitt tidspunkt til en avtalt pris. Dermed sikrer man seg med børsfall med slike salgsopsjoner.

- Jeg har kjøpt put opsjoner på indeksene på Oslo Børs, Eurostoxx og S&P-indeksen, sier Sissener.

- Det er som en forsikring. Alternativet er å selge ut store deler av porteføljen. Kundene mine er mindre opptatt av å gå glipp av gevinst enn å tape penger, legger han til.

Trump er «bad news»

Forvalteren mener det fortsatt er nedside hvis Donald Trump vinner.

- Jeg tror du får en sell-off hvis Trump vinner. Jeg trodde det skulle smelle ned ti prosent når meningsmålingene ble mer jevne og det kunne ligge an til at han vinner. Nå har det falt fem prosent. Da kan det falle fem prosent til, sier Sissener.

En sell-off er en situasjon der for eksempel aksjer selges unna på kort tid.

- Risikopremien kommer til å gå opp frem til og med tirsdag, så er det helt avhengig av hva som skjer, sier Sissener, som påpeker at markedet vil påvirkes ulikt avhengig av hvilken kandidat som vinner - og hvem som får flertall i i kongressen og senatet.

- Hvis enten Clinton eller Trump vinner hele kongressen er det dårlige nyheter uansett hvem som vinner, sier Sissener.

Han tror Clinton-seier vil føre til høyere skatter og innstramming i legemiddelindustrien, men fastslår at det verste utfallet er hvis Trump vinner med flertall i både representantenes hus og senatet.

- Trump er «bad news» uansett fordi han er så lite forutsigbar og utilregnelig, sier Sissener.

Han regner med at Trump kommer til å legge seg i handelskrig med Kina dersom han blir valgt.

- Blir det handelskrig er sykliske bransjer utsatt og hele veksten i verden er i fare. Han vil sørge for et mer offensivt budsjett, rentene vil stige og høye utbytte-aksjer vil falle, legger han til.

«Pest og kolera»

Forvalteren er ikke imponert over noen av kandidatene.

- Man velger mellom pest og kolera. Det som er bemerkelsesverdig er at et land med 330 millioner innbyggere presenter en klovn og en dame som aldri har fått til noe som sine president-kandidater. Begge er rundt 70 år. Det er helt spesielt, sier Sissener.

Sisseners Canopus investerer globalt og Sissener har tre favorittbransjer han nå investerer i: Olje, finans og fisk.

- Olje er vårt største bet, det tror vi skal fortsette oppover uavhengig av hva Opec gjør i slutten av måneden, sier Sissener. Opec er en organisasjon bestående av en rekke oljeproduserende land.

Hans favorittaksjer ellers er Storebrand, Danske Bank, Marine Harvest, Solvang, Ocean Yield, Statoil, Lukoil, Total og Shell.

- Vi kan handle hvor som helst i verden. Men det har ikke vært noen fordel i det siste for Oslo Børs har gått best. En god oppsummering er at vi har mest tro på olje, finans og fisk, sier Sissener.

Tror på stigning

Astrup peker på sin side på tre usikkerhetsmomenter som preger markedene i dag: oljeprisen, brexit og valget i USA.

- Etter valget neste uke forsvinner en av disse usikkerhetene og derfor ser vi større muligheter for at ting stiger enn faller når amerikanerne har fordøyd valgresultatet, nærmest uansett hvem av kandidatene som vinner, sier han.

Astrup frykter ikke en Trump-seier. Han tror heller en Clinton-seier i valget 8. november vil føre til fallende markeder på sikt.

- Dersom Trump vinner vil det nok falle kraftig ved åpning, men raskt hente seg inn igjen. Hvis Clinton vinner vil det fort bli motsatt, legger han til.

Han tror Trumps seneste oppgang på de amerikanske meningsmålingene vil føre til en mobilisering av Clintons velgere - og dermed føre til seier for den demokratiske kandidaten.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

Sjekk ut DNs vippestat-spill for å få en forståelse av hvordan valget avgjøres! (Artikkelen fortsetter under)

http://www.dn.no/staticprojects/2016/08/vippestatspillet/
 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.