Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Politikk

– Vi må bidra vi også

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier vi ikke kan forlange at USA fortsetter å bære en så stor del av byrden for sikkerheten i Europa.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Nato har vært et svært vellykket redskap for å sikre fred i Europa. Det er også viktig for amerikanerne, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg til DN.

Søndag skrev Nato-sjefen et innlegg i den britiske avisen The Observer hvor han advarte om konsekvensene ved at USA trekker seg ut av forsvarsalliansen. Diskusjonen har kommet opp etter at Donald J. Trump sist tirsdag ble valgt til USAs neste president. Trump er ikke fornøyd med at USA står for rundt 70 prosent av Natos forsvarsutgifter.

Nato-sjef Stoltenberg sier at prinsippet om «alle for én og én for alle» betyr at land i Europa er nødt til å bidra mer.

– Vi kan ikke forlange i lengden at USA skal bære en så stor del av byrden for sikkerheten i Europa. Det vil ikke være mulig å overbevise det amerikanske folk om at de skal betale en uforholdsmessig høy andel. Vi må bidra vi også, sier Stoltenberg.

«Uforutsigbar sikkerhetssituasjon

Stoltenberg viser til at et sterkt Nato er viktig også for USA.

– To verdenskriger har lært oss at fred i Europa også er viktig for USAs sikkerhet. Den eneste gangen vi har utløst Natos kollektive forsvarsbestemmelse var etter et angrep på USA, sier Stoltenberg, og viser til terrorangrepene 11. september 2001.

Vinteren 2014 ble Jens Stoltenberg spurt om å overta som generalsekretær i Nato. Det var før Russlands annektering av Krim-halvøyen – og før IS var en organisasjon alle kjenner til.

– Sikkerhetssituasjonen er blitt vanskeligere og mer uforutsigbar, sier Stoltenberg.

Den siste utviklingen i rekken, er altså at Donald Trumps kommende inntreden i Det hvite hus.

Trump har under valgkampen sagt at de andre Nato-landene ikke investerer nok i forsvar, og har skapt usikkerhet om hvorvidt USA vil stille opp ved et angrep på et annet medlemsland.

– Jeg er trygg på at Donald Trump vil støtte opp om et sterkt Nato. Han har understreket i valgkampen at han er en «big fan» av Nato, sier Jens Stoltenberg.

Jeg er trygg på at Donald Trump vil støtte opp om et sterkt Nato.

Jens Stoltenberg, Nato-sjef

Nato

The North Atlantic Treaty Organization (Nato) ble etablert i 1949 og er en forsvarsorganisasjon bestående av 28 land i Europa og Nord-Amerika.

Kjernen i Nato-samarbeidet er artikkel fem, som slår fast at et væpnet angrep på ett medlemsland er å betrakte som et angrep på hele forsvarsalliansen.

Jens Stoltenberg overtok i 2014 som Natos generalsekretær etter danske Anders Fogh Rasmussen.

Kilde: Nato

Vis mer

Men Nato-sjefen har naturligvis også fått med seg at Trump mener de andre medlemslandene må bidra mer.

– Det har også Barack Obama sagt. Hver gang jeg er i Kongressen i USA, er det også et entydig budskap både fra demokrater og republikanere. Heldigvis begynner det nå å skje noe. Etter mange år med kutt, økte forsvarsutgiftene i 2015 – og de øker ytterligere i år, sier Stoltenberg.

Økt spenning = økt satsing

– Har den økte usikkerheten gjort det enklere for deg å få medlemsland til å øke forsvarsutgiftene?

– Ja, «dessverre» har den det. På 1990-tallet reduserte de fleste land forsvarsutgiftene – det var naturlig etter den kalde krigens slutt. Men gjør man det når spenningen går ned, må man evne å øke når spenningen går opp. Nå gjør den det, sier Stoltenberg, som samtidig understreker at han er svært opptatt av å formidle at Nato ikke ønsker en ny kald krig eller et våpenkappløp.

Den tidligere norske statsministeren vil ikke kommentere hva en amerikansk Nato-exit vil bety for Norges sikkerhet – rett og slett fordi han mener det ikke er en reell problemstilling.

– USA kommer til å fortsette med sitt sterke bidrag til Nato. Det er jeg trygg på, sier Stoltenberg.

Statsminister Erna Solberg uttalte til NTB etter Trumps valgseier at «det er avgjørende å bygge videre på det samarbeidet som har tjent Europa, USA og det internasjonale samfunn siden den annen verdenskrig».

– Samarbeidet mellom USA og Europa er selve bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk. Det er i USAs interesser å opprettholde et fortsatt godt samarbeid med Nato, sa Solberg.(Vilkår)

Jens Stoltenberg Donald Trump Russland USA Nato Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.