Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Cultura bank og Storebrand topper i en ny etisk rangering av norske banker. Foto: Thomas Haugersveen
Cultura bank og Storebrand topper i en ny etisk rangering av norske banker. Foto: Thomas Haugersveen les mer

Finans

Norske banker rangert i etikkundersøkelse

Cultura Bank er den mest etiske og bærekraftige norske banken, ifølge en ny undersøkelse. Flere sparebanker havner på bunnen, men sier undersøkelsen ikke treffer deres virksomhet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet står bak undersøkelsen etisk bankguide, der bankene måles på hele 1.012 kriterier. Med utgangspunkt i offentlig tilgjengelig informasjon ser den blant annet på om bankenes retningslinjer inkluderer tilslutning til internasjonale standarder på områder som korrupsjon, skatt, klima, miljø og rettigheter.

Undersøkelsen er en lik den internasjonale Fair Finance Guide, som ble lansert i Nederland i 2009 og nå finnes i åtte land, skriver FIVH og Forbrukerrådet i en pressemelding.

Verktøy

– Med denne guiden ønsker vi å sette søkelyset på etikknivået i bankene, som forvalter enorme summer på vegne av norske kunder. Norske banker kan ikke plassere penger i virksomhet som bryter med etikk og bærekraft, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender. 

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet sier målet med guiden er å gi forbrukerne et verktøy for å kunne sammenligne bankene

Mens Cultura Bank og Storebrand topper undersøkelsen, havner en rekke sparebanker på bunnen. De er kritiske til gjennomføringen og mener undersøkelsen treffer dårlig, skriver Aftenposten.

– Trist

– Det virker for oss som om dette er ment for multinasjonale selskaper, og ikke en norsk sparebank som opererer utelukkende i Norge, og under norsk lov, sier kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i SpareBank 1 Nord-Norge. 

Hans kollega Thor-Christian Haugland i SpareBank 1 SR-Bank synes det er trist hvis undersøkelsen gir inntrykk av at banken ikke tar samfunnsansvaret alvorlig.

– Det er i så fall et resultat av en målemetode som ikke er tilpasset norske sparebanker. Jeg er nesten fristet til å hevde at en slik undersøkelse er mer villedende enn veiledende, sier han.

Episode 29: Hvem vinner kundene i handelen?

Slik kan mobilbetaling revolusjonere måten vi shopper på. Og hvem vinner kampen om kundene i butikkene, Vips, Mcash eller Mobilepay? De tre aktørene møtte handelen og BankAxept til debatt på DNs fintech-konferanse.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

STOREBRAND ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
FIVH Forbrukerrådet Storebrand Arild Hermstad Randi Flesland Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer