Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Ny studie viser at havisen i Arktis er i ferd med å slå 8000 år gammel bunnrekord. Foto: Jonathan Hayward/AP photo/NTB scanpix
Ny studie viser at havisen i Arktis er i ferd med å slå 8000 år gammel bunnrekord. Foto: Jonathan Hayward/AP photo/NTB scanpix les mer

Politikk

Nå skjer akkurat det samme som skjedde for 8000 år siden

Ny metode kan se utviklingen 125.000 år tilbake i tid.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I september kom meldingen om at sjøisutbredelsen i Arktis er den nest minste siden 1979, og nylig ble det meldt om at temperaturen på Nordpolen er 20 grader varmere enn normalt.

Fasiten for sjøisutbredelsen kan imidlertid være at det står enda dårligere til enn antatt.

Mengden havis i Arktis kan være i ferd med å falle under den nedre naturlige grense som sist ble sett for 8000 år siden, ifølge ny forskning publisert i tidsskriftet Scientific Reports, skriver danske Ingeniøren.

Forskere har ved hjelp av en ny kjemisk metode som er benyttet på iskjerner fra innlandsisen på Grønland kartlagt utbredelsen og reduksjonen av havis i Arktis i løpet av de siste 125.000 år.

Nøyaktig samme utvikling

Det er to typer havis i Arktis. Den under to meter tykke førsteårsisen som dannes om høsten, og som ofte smelter helt i løpet av sommeren, og flerårsisen som er cirka 10–15 år gammel og kan bli opp til ti meter tykk. Det har i flere år vært kjent at førsteårsisen er blitt den dominerende istypen for store områder i Arktis.

Den nye forskningen bekrefter at det nettopp var utbredelsen av den tykke flerårsisen som nådde en rekordlav utbredelse for 8000 år siden da den ble erstattet av den tynne førsteårsisen. Og det er nøyaktig den samme utviklingen som skjer nå, skriver Ingeniøren.

Flere forskere som arbeider med havisen i Arktis uttrykker overfor Ingeniøren anerkjennelse til den nye forskningen, men påpeker at registreringer basert på én enkelt iskjerne er for lite til å trekke sikre konklusjoner. En av forskerne bak den nye studien, Paul Vallelonga, er fullt klar over dette og sier til Ingeniøren at studien bare er første etappe.

klima Arktis Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.