Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Frankrikes tidligere utenriksminister Laurent Fabius besøker Zero-konferansen F Foto: Pedersen, Terje
Frankrikes tidligere utenriksminister Laurent Fabius besøker Zero-konferansen F Foto: Pedersen, Terje les mer

Utenriks

Fabius: – Kina vil fortsette sin klimainnsats

Utslippsgiganten Kina vil fortsette å bekjempe klimaendringene selv om Donald Trump bryter USAs klimaløfter, mener Laurent Fabius, som ledet klimatoppmøtet i Paris.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Han kaller Trumps uttalelser om klimaendringene i valgkampen «sjokkerende». USAs neste president lovet å skrote Parisavtalen og i stedet fyre opp den amerikanske kullindustrien.

Men uansett hva Trump måtte finne på, vil mye av den internasjonale klimainnsatsen fortsette.

– Skiftet som skjedde i Paris, handlet ikke bare om regjeringer. Det handlet også om private selskaper, lokale myndigheter, organisasjoner, sivilsamfunnet og i tillegg religiøse ledere, sier Fabius, som viser til pave Frans' sterke oppfordring om å verne jordas klima.

Fabius er også overbevist om at Kina, verdens største utslippsnasjon, vil fortsette arbeidet med å begrense sine utslipp.

– For kinesiske ledere er dette en politisk og økonomisk nødvendighet, sier Frankrikes tidligere utenriksminister til NTB.

Forurenset luft

Den ekstreme luftforurensingen i deler av Kina er én av grunnene til at Fabius mener landets miljøtiltak vil bli videreført.

– I Beijing hender det at forurensingen er så ille at det er umulig å gå rundt i gatene, sier han.

I tillegg har klimatiltakene bidratt til industriutvikling innen viktige, raskt voksende næringer. Kina er i dag en ledende produsent av solceller.

Før klimatoppmøtet i Paris inngikk Kina og USA en egen avtale hvor begge stormaktene lovet å begrense sine utslipp. Dette var en viktig forutsetning for at Parisavtalen kom på plass.

– Jeg hadde svært tette diskusjoner med kineserne og amerikanerne, både hver for seg og i felles samtaler. Vi hadde ikke lykkes uten dem, understreker Fabius, som i dag leder den franske grunnlovsdomstolen.

– Må vente og se

Selv om Trump i valgkampen lovet nærmest å rasere Barack Obamas klimapolitikk, er det foreløpig for tidlig å si hva han faktisk vil gjøre som president.

Trump har allerede gått bort fra valgkampløfter om å skrote helsereformen «obamacare» og å starte ny etterforskning av Hillary Clinton. I et intervju med New York Times tirsdag sa han at han foreløpig ikke har bestemt hva som vil skje med Parisavtalen.

Mens Trump tidligere har kalt klimaforskningen «svindel», erkjenner han nå at det er en forbindelse mellom klimaendringene og menneskelig aktivitet.

– Er dette pragmatisme, kynisme eller noe han har oppdaget nå? Jeg vet ikke. Vi må vente og se, sier Fabius, som onsdag deltok på Zerokonferansen i Oslo.

Han mener norske myndigheter spilte en svært positiv rolle da Parisavtalen ble forhandlet fram. Norge viste vilje til å bidra økonomisk til klimatiltak i fattige land, påpeker Fabius.

Selv om han skryter av Norges internasjonale klimainnsats, har han inntrykk av at vi står overfor et klimapolitisk dilemma – siden utslippene fra oljenæringen så langt har gjort det vanskelig å kutte de nasjonale klimautslippene. 

Kina USA Fabius Parisavtalen Zerokonferansen Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.