Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
«Hvorfor vant Trump», spør det kinesiske tidsskriftet Global People på forsiden. Kina kan få økt innflytelse i den asiatiske delen av Stillehavsregionen under Donald Trump etter han trekker USA ut av handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership. Foto: Johannes Eisele/Afp/NTB Scanpix
«Hvorfor vant Trump», spør det kinesiske tidsskriftet Global People på forsiden. Kina kan få økt innflytelse i den asiatiske delen av Stillehavsregionen under Donald Trump etter han trekker USA ut av handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership. Foto: Johannes Eisele/Afp/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Kina feirer Trump-seier

Kina vil styrke posisjonen i Asia etter at Donald Trump bekreftet at USA vil gå vekk fra handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP). USAs allierte i Asia og Europa er bekymret.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Barack Obama har deltatt på de fleste toppmøtene han er blitt invitert til og forsøkt en ny tilnærming i USAs forhold til Asia-regionen. Men Asia-politikken videreføres sannsynligvis ikke når Donald Trump inntar Det hvite hus 20. januar neste år.

På mandag la Donald Trump frem en plan på hva han skal foreta seg de første 100 dagene som USAs president. Én av tingene han skal gjøre er å skrinlegge handelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP).

TPP var ment å la de 12 medlemslandene, hvor Kina er utelatt, ivareta arbeidstagerrettigheter og miljø på en ny og mer ansvarlig måte.

– TPP har ingen hensikt uten at USA deltar. USAs fravær vil ødelegge den grunnleggende balansen i avtalen slik den er forhandlet frem, sa Japans statsminister Shinzo Abe.

Det er litt seiersstemning å spore i Kina. USAs allierte freaker ut.

Ian Bremmer, direktør i analyseselskapet Eurasia Group

Australia, Singapore og Canada er innstilt på å fortsette arbeidet med TPP og åpner også døren for Kina.

– Vi har mulighet til å foreta små endringer og ratifisere den uten at USA er medlem. Vi kan også se på andre land som Indonesia og Kina, hvis de ønsker å bli involvert, sier Australias handelsminister Steve Ciobo til ABC tv.

USA svikter Asia

USA har under Obama-administrasjonen bygd tettere – og nye – allianser i Asia. Vietnam har ønsket USAs tilstedeværelse velkommen og de to tidligere fiendene har et tett forhold – også sikkerhetspolitisk. 

Vietnam ser på USA som en motvekt til Kinas innflytelse i regionen. Men når Trump nå trekker seg fra TPP, åpner det for at Kina får en mer dominerende stilling blant de øvrige økonomiene i Asia.

– De må forholde seg til Kina for lederskap. Det er litt seiersstemning å spore i Kina. USAs allierte freaker ut. Kineserne er veldig fornøyde, sier direktør Ian Bremmer hos analyseselskapet Eurasia Group til CNBC.

Han følger opp uttalelsene i intervjuet med en Twitter-melding:

«Alle jeg har møtt i Kina kunne ikke være mer fornøyd med at TPP er død. De ser på dette som er ekstraordinær svikt i USAs innflytelse i Asia.»

Åpner døren for Kina

Kina har forsøkt å få på plass en egen handelsavtale med seg selv i førersetet. Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) vil bestå av de ti landene i Sørøst-Asia i tillegg til Australia, India, Japan, Sør-Korea og New Zealand – i tillegg til Kina.

– Dette har åpnet opp for en mulighet for Kina til å utvide innflytelsen i Asia, sier senior Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Economics i en kommentar.

Han tror ikke at RCEP kan erstatte TPP. Årsaken er at Kina og landene i Sørøst-Asia allerede har en frihandelsavtale. Australia og Kina inngikk en frihandelsavtale så sent som i fjor.

Kina USA Donald Trump Japan Barack Obama Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.